Karhut liikkeelle jo eteläisessä Suomessa

Karhut ovat liikkeellä eteläisessä Suomessa. Aivan etelässä ne ovat käytännössä kaikki jo nousseet talviuniltaan, mutta myös pohjoisempana aina Ilomantsia myöten on tehty havaintoja karhujen keväisestä liikkumisesta. Niin ikään itärajan takana Kainuun korkeudella on liikkunut karhuja. Myös Lapissa Rovaniemen tasolta on nähty karhun jäljet. Yksittäisiä karhuhavaintoja on tehty Keski-Lappia myöten.

Karhut heräävät

Eteläisimmät karhut ovat liikkuneet mm. Vihdissä, jossa on tehty useita havaintoja. Aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa on nähty karhunjäljet Nummenpäässä. Suomessa on noin tuhat karhua. Karhukeskittymät ovat itärajalla Etelä- (120) ja Pohjois-Karjalassa (230). Lapissa liikkuu vuosittain noin 130 karhua, Kainuussa 90, Pohjois-Savossa 80, Etelä-Savossa 95 ja Keski-Suomessa 85. Karhuja on runsaasti myös Pohjois-, Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla, jossa liikkuu yhteensä 125 karhua. Pohjois-Savon karhukanta on 20 ja Etelä-Savon 25. Uudellamaalla lasketaan olevan 12 karhua, Varsinais-Suomessa viisi ja Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla saman verran.

Havaintopaikkakuntia

Havaintoja karhujen liikkumisesta on tehty riistapäälliköiltä saatujen hajatietojen mukaan useita Parikkalan-Rautjärven-Ruokolahden alueella. Karhuja on liikkunut Kymissä ja varsinkin Läntisellä Uudellamaalla. Varsinais-Suomi oli perjantaihin mennessä ilman jälkihavaintoja. Edelleen karhun jäljet on nähty mm. Pomarkun suunnalla järven jäällä, Etelä-Hämeessä Janakkalassa, Etelä-Savossa Savonlinnan eteläpuolella sekä Juvan ja Rantasalmen rajamailla, jossa on liikkunut emokarhu kahden eraus-poikasen kanssa. Pohjois-Savossa on karhun todettu liikkuneen Varpaisjärvellä ja Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on nähty karhun jäljet Närpiössä. Edelleen karhun on todettu heränneen Ähtärissä ja Lohtajalla. Rajantakaisia karhujen liikkeitä on seurattu tutkalla Kainuun korkeudella. Maaliskuun alussa tehdyissä havainnoissa on kyse Suomessa "pannoitetuista" radiolla varustetuista aikuisista karhuista.

Koirat kiinni

Metsästäjäin keskusjärjestöstä korostetaan, että koirat tulee pitää kiinni myös pääsiäisen aikaan, jolloin monet lähtevät kesämökeilleen. Keväällä ja kesällä 1.3.-19.8. välisenä aikana koira ei saa maanomistajankaan luvalla olla irti kuin poikkeustapauksessa. Vapaana liikkuva koira joutuu karhualueella todennäköisimmin karhun kanssa tekemisiin. Jos koira sitten lähtee karhua pakoon, se tulee todennäköisesti sinua kohti ja karhu tulee perässä. Karhut voivat niinikään helpon ravinnonsaannin toivossa käydä talojen ja mökkien pihoissa. Eläin tulee silloin kolistelulla ja huutamalla heti karkottaa. Valokuvaamaan ei karhua pidä lähteä. Se voi tulla päälle.

Älä ruoki karhua

Ruokaa tai ruoan jätteitä ei karhuille kannata missään nimessä jättää. Se voi silloin jatkaa vierailujaan mökkien pihoissa. Jos metsässä liikkuessa tapaa karhun tappaman hirven, pitää poistua heti paikalta

karhua ei saa ruokkia

tulosuuntaan. Karhu kun todennäköisesti lepäilee lähistöllä ja voi tulla puolustamaan haaskaa. Pennut tai pentu mukanaan liikkuva karhu on varsin vaarallinen. Jos näet karhunpennun, älä missään tapauksessa pyri lähemmäksi, vaan poistu tulosuuntaan. Emokarhu on lähellä. Jos karhu jostain syystä kuitenkin käy kiinni, heittäydy mahallesi maahan, suojaa käsilläsi päätäsi ja ja niskaasi ja tekeydy valekuolleeksi. Pakoon juoksu ei kannata. Karhu on sinua nopeampi.

Karjalan karhut

-Rajantakaisessa Karjalassa ihmiset ovat tottuneet hyvin metsässä liikkuviin karhuihin ja ovat oppineet tulemaan niiden kanssa myös toimeen. Siellä sienestetään ja marjastetaan tosi runsaasti, kertoi koulutuspäällikkö Jari Pigg Metsästäjäin keskusjärjestöstä. Karjalan tasavallassa, Suomea puolta pienemmällä alueella, elää ainakin 3000 karhua. Niitä kaadetaan siellä vuosittain vain muutama kymmenen, yleensä vähemmän kuin Suomessa. Karhun ja ihmisen kohtaamisia Karjalassa tapahtuu varsin usein, mutta ilman vahinkoja. Ihmiset ovat siellä tottuneet elämään karhun kanssa, arvioi Pigg.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat