Onko Metsäteollisuuden päätös vasta alkusoittoa työmarkkinoilla? "En yllättyisi, jos muut työnantajaliitot seuraisivat perässä"

7:26
Mitä Metsäteollisuuden päätös tarkoittaa. MTV:n Uutisaamussa vierailivat kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) ja SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm – katso video!

Metsäteollisuuden hallitus päätti eilen, ettei työnantajajärjestö osallistu enää työehtosopimustoimintaan. Alan työehdoista sovitaan jatkossa paikallisesti, yrityskohtaisesti.

Tänän MTV:n Uutisaamussa vierailleet poliitikot ennakoivat, että Metsäteollisuus ei jää päätöksessään yksin.

–  En yllättyisi, jos muut työnantajaliitot seuraisivat perässä, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) sanoo.

– Vanhan pääluottamusmiehen näkövinkkelistä näyttää, että tämä on päänavaus, SDP:n kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Niina Malm arvioi.

Päätöksen pelätään lisäävän hallintoa

Vartiaisen mukaan Metsäteollisuuden historiallinen päätös on seurausta ammattiyhdistysliikkeen vähäisestä halukkuudesta neuvotella joustoja työehtosopimuksiin.

Vartiainen arvioi, että palkkakehityksestä tulee nykyistä yksilöllisempi. 

– Kyllä yrityksissä osataan neuvotella. Suomalainen neuvottelujärjestelmä on oleellisesti ollut samanlainen viimeiset 50 vuotta. Kyllä sen on aika muuttua, Vartiainen toteaa.

Malm suhtautuu Metsäteollisuuden päätökseen varauksellisesti.

Hän ennustaa, että työehtosopimusten neuvotteluiden siirtyminen yrityksiin lisää hallintoa. Myös neuvotteluosaamisesta paikallistasolla on pidettävä huolta.

– Minun mielestä tämä eri ole sitä paikallista sopimista, jota on jo tähän mennessä voitu harrastaa, Malm sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja