Mainos

Kannabiksen käyttö voi yllättää ikävästi

Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa luultua voimakkaampia seurauksia. Moni mieltää kannabiksen lieväksi ja harmittomaksi huumeeksi, mutta päihdelääkärin mukaan kannabiksen käytön riskejä vähätellään.

– Tuoreen kartoituksen mukaan jo joka neljäs nuori aikuinen on ainakin joskus kokeillut kannabista. Kannabis on huume muiden joukossa, sanoo A-klinikkasäätiön Kettutien erityispoliklinikan ylilääkäri Markus Sundqvist.

Kannabiksen kokeilusta voi seurata jo ensimmäisellä kerralla epämiellyttäviä oireita.

– Kannabista käytetään yleensä sen rauhoittavan tai mielihyvää aiheuttavan vaikutuksen takia, mutta kokeilusta voikin seurata esimerkiksi ahdistusta. Pahimmillaan kokemattoman käyttäjän oireita ovat sekavuus ja asitiharhat.

Pitempään käytettynä kannabis voi heikentää keskittymiskykyä, oppimista ja muistia.

– Jatkuvasta käytöstä voi seurata myös amotivaatio-oireyhtymä, jolloin mikään ei kiinnosta tai huvita, Sundqvist kertoo.

Yhdistetty skitsofrenian puhkeamiseen

Kannabiksen käyttö lisää Sundqvistin mukaan jopa riskiä sairastua skitsofreniaan. Käytön haitat ulottuvat myös somaattiselle eli ruumiilliselle puolelle.

– Kannabista käytetään usein polttamalla, ja se aiheuttaa erityyppisiä keuhkoputkentulehduksia. Kannabiksen käyttö on yhdistetty myös keuhkosyöpään, lääkäri listaa.

Lisäksi kannabiksen käyttö aiheuttaa riippuvuutta. Sundqvistin mukaan vieroitusoireet ovat kuitenkin suhteellisen lieviä, esimerkiksi ärtymystä. Riippuvuus on ensi sijassa psyykkistä.

Sundqvist pitää nuorten kannabiskokeilujen yleistymistä huolestuttavana, sillä ihmisen keskushermosto kypsyy aikuiseksi vasta 24-vuotiaana.

– Alkoholin osalta tiedetään, että mitä aiemmin aloittaa päihteen käytön. sitä helpommin siitä tulee riippuvaiseksi. Myös päihteen aiheuttamat haitat kasvavat.

Päihdelinkki-sivujen mukaan nuorena aloitettu säännöllinen kannabiksen käyttö haittaa henkistä kehitystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.