Mainos

Kampylobakteeria tuplaten kesällä

Kesä ja grillauskausi tuo monelle vatsavaivoja, kambylobakteeria kun esiintyy kesäisin yli kaksi kertaa enemmän kuin talvella. Suurin syy mahaoireisiin löytyy omasta huolimattomasta hygieniatasosta ruuanlaitossa.

Kampylobakteerin aiheuttamat vatsavaivat lisääntyvät tuplaten kesäaikaan. Syynä on tavallisimmin elintarvikkeiden vääränlainen käsittely etenkin näin grillikaudella.

Ylilääkäri Markku Koskela Oulun yliopistollisen sairaalan mikrobiologian laboratoriolta kertoo, että kampylobakteerin voi saada lihasta ja kalasta. Grillatessa tulisikin huolehtia näiden tuotteiden täydellistä kypsyydestä.

- Kun grillataan kanaa ja käsitellään sitä poikkeuksellisissa olosuhteissa, niin voi käydä näin, että se tuote ei ole täysin kypsää ja siitä voi saada sitten kambylobakteerin. Toinen mahdollisuus on, että kun lihaa leikataan samalla alustalla kuin esimerkiksi salaattia, niin lihan mahdollinen bakteeri tarttuu myös salaattiin.

Hyvällä hygienialla on siis suuri vaikutus siihen, saako tämän eläinten suolistossa elävän ja erittäin helposti tarttuvan bakteerin.

- Hyvin pieni määrä bakteeria riittää aikaansaamaan tartunnan. Samalla on syytä muistaa että kambylobakteeri ei lisäänny elintarvikkeissa eikä tartu henkilöstä toiseen vaan tartunta saadaan suoraan elintarvikkeesta tai pinnasta missä sitä on, Koskela jatkaa.

Kambylobakteerin saaminen pilaa mukavia kesäpäiviä ja ripulointi voi olla voimakasta, lisäksi kambylobakteeri voi aiheuttaa jälkitautia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.