Nordeassa massiivinen petosvyyhti: Supercell-miljonäärin tililtä nostettiin lähes 700 000 euroa – työntekijät yrittivät syyttäjän mukaan viedä asiakkailta miljoonia

Kaksi Nordean työntekijää on syytettynä poikkeuksellisessa petosvyyhdissä, jossa pankin asiakkaan tililtä vietiin lähes 700 000 euroa. Miesten tarkoituksena oli syyttäjän mukaan viedä rahoja myös muilta. Kohteiksi valikoituivat rikkaat, ja mahdollinen saalis olisi ollut useita miljoonia euroja.

MTV Uutiset kertoi marraskuussa 2019 poikkeuksellisesta rikosepäilystä, jonka mukaan Nordeassa työskennelleen miehen epäiltiin vieneen pankista satoja tuhansia euroja. Rikokset olivat tapahtuneet Vaasassa ja Espoossa kesä-heinäkuun vaihteessa samana vuonna.

Nyt tapaus on tullut vireille Pohjanmaan käräjäoikeuteen. Syyttäjän haastehakemuksen perusteella juttuun liittyy pääepäillyn lisäksi myös toinen Nordean työntekijä sekä kaksikkoa avustanut kolmas mies.

Nordean työntekijät olivat syytteiden mukaan suunnitelleet rahojen viemistä useiden Nordean asiakkaiden tileiltä ja ideoineet, millä tavalla petos suoritettaisiin.

Kaksikko oli käynyt yhdessä läpi ainakin 70 eri Nordean asiakkaan tilitietoja uhreja valkatessaan. Lisäksi päätekijäksi epäilty mies oli tutkinut myös 18 muun henkilön asiakastietoja.

Konkreettisia toimia ennätettiin tehdä neljän asiakkaan kohdalla. Kaksi heistä on Supercell-miljonäärejä. Toisen tililtä vietiin lähes 700 000 ennen kuin poliisi puuttui peliin.

Näin huijaus tapahtui

Syyttäjän mukaan työntekijät olivat punoneet rahojen saamiseksi juonen, jossa hyödynnettiin teknistä osaamista ja pankin omia järjestelmiä.

Syyttäjän mukana tapahtumat etenivät näin:

Pääepäilty oli ensin asentanut pankin tietokoneelle niin sanotun keyloggerin, eli näppäilytallentimen, ja urkkinut sen avulla muiden työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja pankin järjestelmiin. Hän oli myös varastanut esimiesasemassa olleen kolmannen työntekijän kannettavan tietokoneen. Sitä oli käytetty pankin asiakkaiden tietojen urkkimiseen.

Tämän jälkeen pankin asiakashallintajärjestelmään oli muutettu uhreiksi valikoituneiden henkilöiden puhelinnumerot niin, että tekijät saivat aktivoitua uhrin nimissä tunnuslukusovelluksen prepaid-liittymällä varustettuun puhelimeen.

Tunnuslukusovelluksen avulla yhden uhrin tililtä siirrettiin toisille tileille yli 670 000 euroa.

Teossa oli apuna kolmas mies, joka ei ollut Nordean palveluksessa. Sama mies oli avustanut pankkiin asennettujen keyloggereiden hankkimisessa.

Muiden uhreiksi valikoituneiden uhrien tileiltä ei rahoja saatu, sillä poliisi ennätti puuttua peliin. Syytteiden mukaan tekijöiden kiikareissa oli kuitenkin useampien miljoonien saalis.

Syyttäjä vaatii vuosien vankeutta

Syyttäjä vaatii syytetyille rangaistusta useista eri rikoksista. Nimikkeitä jutussa ovat muun muassa törkeä maksuvälinepetos, törkeä tietomurto, identiteettivarkaus ja varkaus.

Päätekijäksi epäillylle Nordean työntekijälle vaaditaan 3 ja puolen vuoden vankeusrangaistusta. Rahansiirroissa ja keyloggerin hankkimisessa avustaneelle miehelle syyttäjä vaatii 3 vuoden vankeutta.

Toiselle Nordean työntekijälle syyttäjä toivoo 2 vuoden vankeutta. Vaikka mies oli syyttäjän näkemyksen mukaan ideoimassa petosta, hänen osallisuutensa tekoihin katsotaan pienemmäksi kuin kahdella muulla.

Ainakin päätekijä on myöntänyt osan rikoksista.

Asian käsittelyä valmisteltiin käräjäoikeudessa viime viikolla. Nordea vaati, että tapaus käsiteltäisiin salaisena. Pääepäilty vastusti vaatimusta.

Oikeus päätti eilen, että oikeudenkäynti ja siihen liittyvät asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia.

Asiaa on määrä istua oikeussalissa syyskuun loppupuolelta alkaen. Käsittely alkaa maanantaina 21. päivä ja jatkuu perjantaihin 25. syyskuuta saakka.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja