Ikämies höyläsi vainajan pankkikortteja lähes 13 000 eurolla – epärehti rahankäyttö toi ehdollista vankeutta

1:51
Video kertoo: Ikäihmisiin kohdistuva petosrikollisuus on kasvanut voimakkaasti 2010-luvulla

Vuosien ajan iäkästä naista avustanut mies oli löytänyt naisen kuolleena ja käyttänyt hänen pankkikorttejaan vielä senkin jälkeen. Kuolinpesälle tämä ei sopinut.

Miestä syytettiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa törkeästä maksuvälinepetoksesta. Hän oli käyttänyt kuolleen naisen kuolinpesälle kuuluneita pankkikortteja ilman lupaa.

Mies oli höylännyt kortteja lähes 12 800 euron arvosta. Syyttäjän mukaan kyseessä oli rikoksen törkeä tekomuoto, koska miehellä oli ollut erittäin läheinen ja luottamuksellinen suhde edesmenneeseen naiseen. Juuri tästä syystä hän olikin saanut pankkikortit käyttöönsä.

Mies oli hoitanut ja auttanut naista kolmen vuoden ajan ennen kuolemaa. Hänelle oli haettu pankista käyttöoikeudet korttien käyttöön. Hän oli ostanut naiselle muun muassa ruokaa ja lääkkeitä.

Kiisti toimineensa tahallisesti

Kuolinpesän edustajat vaativat, että mies palauttaa nostamansa eurot takaisin. Mies puolestaan kiisti syytteen, mutta myönsi käyttäneen pankkikortteja ja nostaneensa niillä rahaa naisen kuoltua. Hän ei kuitenkaan ollut kysynyt asiasta kuolinpesältä. 

Hän oli löytänyt naisen kuolleena ja käyttäneensä kortteja, koska katsoi olevansa siihen oikeutettu. Miehen mukaan nainen oli puhunut hänelle myös testamentin tekemisistä. 

Oikeudesssa keskityttiin ratkomaan kysymystä siitä, ulottuiko sallimus korttien käytöstä myös naisen kuolemanjälkeiseen aikaan. Tuomioistuimen mukaan miehen täytyi olla tietoinen siitä, ettei hän voinut käyttää kortteja kysymättä lupaa kuolinpesältä.

Mies oli käyttänyt kortteja joulukuun 2018 aikana Espoossa.

Takaisinmaksun aikana

Käräjäoikeuden mukaan teko täytti maksuvälinepetoksen tunnusmerkistön.

Oikeuden mukaan teko ei kuitenkaan aiheuttanut erityisen tuntuvaa vahinkoa, joten tuomio annettiin perusmuotoisesta maksuvälinepetoksesta törkeän tekomuodon sijaan.

74-vuotias mies tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hän joutuu maksamaan käyttämänsä rahat takaisin kuolinpesälle.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Jutun otsikkoa korjattu kello 23.20: Otsikossa mainittiin virheellisesti vankeusrangaistuksen olevan ehdotonta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja