Nuorukaiset ajattelivat luoneensa rahantekokoneen – petostehtaaseen sekaantui joukko ravintolayrittäjiä

Itä-Suomen hovioikeus piti voimassa kahden miehen tuomiot vuosina 2014 ja 2015 tapahtuneesta petosvyyhdistä, jossa nuorukaiset hankkivat suuria määriä varastettuja luottokorttitietoja ja tekivät niillä monenlaisia hankintoja tienausaikeissa.

Niin sanotuksi cardaamiseksi kutsutussa menettelyssä alle 20-vuotiaiden nuorukaisten hankkimilla luottokorttitiedoilla osteltiin verkkokaupasta monenlaista tavaraa elektroniikasta vaatteisiin, joita sitten pääosin myytiin eteenpäin rahan saamiseksi. Laittomasti hankittuja luottokorttitietoja ostettiin verkosta muun muassa bitcoin-virtuaalivaluutalla. 

Vielä järjestelmällisemmäksi toiminta muuttui heidän tehtyään diilit eräiden lappeenrantalaisravintoloiden kanssa, tilaten PizzaOnline-palvelun kautta huomattavan suuria tilauksia. Ruokia ja juomia ei kuitenkaan ollut edes aikomusta toimittaa, vaan ravintolalle tilitetyt rahat jaettiin ravintoloiden ja petostelijoiden kesken.

Hovioikeus: Toiminta erityisen suunnitelmallista

Hovioikeudessa miehet myönsivät teot mutta kiistivät tekojen olleen erityisen suunnitelmallisia tai törkeitä. Hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut miesten tuomioita.

1995 syntynyt Joni Tapani Johannes Mäkelä sai kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeustuomion 12:sta eri rikoksesta, pääasiassa törkeistä maksuvälinepetoksista.

1997 syntynyt Tomi Tapani Kuosmanen tuomittiin kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen. Hänen katsottiin syyllistyneen 20 eri rikokseen. Osa rikoksista oli tapahtunut hänen ollessaan alaikäinen.

Päätekijöiden maksettavaksi yhteisvastuullisesti määrätyt korvaussummat kipusivat noin 100 000 euroon.

Ravintolat mukana vyyhdissä

Hovioikeudessa puitiin tapausta myös useiden ravintoloitsijoiden näkökulmasta, jotka pääosin kiistivät tietoisuutensa nuorukaisten toiminnasta ja osallisuutensa menettelyyn.

Kahden ravintoloitsijan osalta jäikin näyttämättä, että he olisivat olleet tietoisia toteuttamattomaksi tarkoitetuista tilauksista. Yhden ravintoloitsijan osalta tuomio ei muuttunut lainkaan, koska hänen näytettiin olleen suoraan yhteydessä nuorukaisiin ja neuvotelleen heidän kanssaan tilausten hajauttamisesta ravintoloiden välillä.

Kolmen ravintoloitsijan osalta oikeus katsoi, etteivät he olleet tietoisia toiminnan laajuudesta. He kuitenkin hyväksyivät tilauksia, joita ei ollut aikomustakaan toimittaa, joten heidän tuomittiin perusmuotoisista petoksista 4 ja 5 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Hovioikeus antoi tuomionsa viikolla.

Juttua täydennetty 25.7.2022 kello 9.45: Luottokorttitietoja ostettiin esimerkiksi bitcoineilla.

Lue myös:

    Uusimmat