Supercell-miljonääriltä vietiin lähes 700 000 euroa – poikkeuksellisen Nordean petosvyyhden pääepäilty oikeudessa: "Rikos oli helppo toteuttaa"

Vaasassa on alkanut tänään poikkeuksellisen rikosvyyhdin käsittely, jossa syytteessä ovat Nordean asiakkailta rahaa varastaneet pankin työntekijät sekä heidän avustajansa. Pääepäilty ja hänen rikoskumppaninsa työskentelivät Nordeassa, avustaja oli ulkopuolinen henkilö.

Syyttäjä vaatii kaikkinensa kolmelle miehelle rangaistusta törkeistä maksuvälinepetoksista, törkeästä tietomurrosta, identiteettivarkauksista ja varkauksista.

Tapahtumat ovat syyttäjän mukaan edenneet 19.5.2019 alkaen siten, että kolmikko on järjestelyt itselleen pääsyn asiakkaiden tileille. Rahaa on onnistuttu siirtämään neljän eri asiakkaan tileiltä, suurin yksittäinen summa on noin 673 000 euroa.

Poliisi pysäytti toiminnan ja otti pääepäilyn kiinni heinäkuun 5. päivänä, kun varastettuja rahoja oli jo siirretty useille eri tileille ja niitä edelleen siirreltiin eteenpäin.

Ei suunnitelmallinen, vaan helppo teko

Pääepäillyn asianajaja kertoi oikeudessa päämiehensä kiistävän sen, että rikoksissa olisi käytetty ns. keyloggereita eli näppäintallentimia, joiden avulla rikoksesta epäilty pääsi urkkimaan tietoja.

–Todetaan että Nordean Vaasan konttorissa työskennellään avoimessa tilassa, jossa myös työkoneet ovat avoimessa tilassa. Näiden salasanojen hankkiminen on ollut mahdollista muutenkin, totesi pääepäillyn asianajaja Kivi.

Pääepäilty kiistää myös kannettavan tietokoneen varastamisen esimieheltään ja sanoo toisen henkilön varastaneen sen, samoin hän kiistää puhelinnumeroiden vaihtamisen. Törkeän tietomurron pääepäilty myöntää, mutta ei pidä tekoa erityisen suunnitelmallisena.

– Hän katsoo, että rikos ei vaatinut erityistä suunnitelmallisuutta, se oli varsin yksinkertainen, ellei helppo toteuttaa, kertoo asianajaja.

Pääepäilty myös kiistää, että tarkoitus olisi ollut hankkia miljoonien rikoshyötyä ja laajentaa rikosta useisiin asiakkaisiin.

– Tässä ei ole tavoiteltu useiden miljoonien rikoshyötyä eikä teko ole aiheuttanut suurta haittaa teon kohteille näiden olosuhteet huomioiden, sanoi pääepäillyn asianajaja.

Pääepäilty myöntää törkeän maksuvälinepetoksen ja hyväksyy myös Nordean vaatimuksen 276 000 euron varojen korvaamisesta, jotka ovat jääneet kadoksiin.

Kaksi muuta kiistävät

Toinen pankin työntekijä väittää olevansa tietämätön pääepäillyn hankkeesta anastaa rahaa. Hän myös kiistää tilisiirrot ja kertoo olevansa niistä tietämätön.

– Hän ei ole ollut mukana näissä eikä hän ole saanut haltuunsa edes sitä  30 000 euroa, mitä tässä väitetään. Hän ei ole siis osallistunut tekoon eikä ollut edes avunantaja, sanoo syytetyn asianajaja.

Kolmas syytetty, pankin ulkopuolinen henkilö, sanoo olleena tapahtuma-aikaan ulkomailla ja toimineensa asiassa konsulttina.

– Hän ei edes tiedä, keiden kanssa hän on ollut tekemisissä, hän on toiminut lähinnä konsulttina, eikä hänelle ole ollut tarkoitus ohjata mitään rikoshyötyä. Häntä ei voi siis pitää tekijäkumppanina, sanoo syytetyn asianajaja.

Syyttäjä vaatii pääepäillylle 3,5 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja kahdelle muulle lievempiä vankeusrangaistuksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja