Kalasataman pilvenpiirtäjän farssi jatkuu – tulistuneet asunnonostajat joutuvat odottelemaan kuukausitolkulla: ”Pitäkööt vesitorninsa”

2:00
Näin tornitaloja suunniteltiin vuonna 2016.

Helmikuussa tapahtunut useita kerroksia tuhonnut vesivahinko on jättänyt jalkoihinsa asuntojen ostajat Helsingin Kalasataman Majakka-pilvenpiirtäjässä. Osa taloyhtiön parinsadan hengen Facebook-ryhmän jäsenistä on pohtinut kiukustuneena kaupan purkua ja oikeuskanteita.

Nimettömänä MTV Uutisiin yhteyttä ottanut mies kertoo tilanteestaan perheen isänä ja asunnon ostajana. Perhe harkitsee vakavasti kaupan purkua. Mies on myös ollut yhteyksissä lakimieheen ja harkitsee kanteen nostamista.

Kallis kahden asunnon loukku

SRV on nimettömänä pysyvän lähteen mukaan kieltäytynyt maksamasta perheen nykyisen asunnon luovutuksen viivästymisestä aiheutuvaa sopimussakkoa, jossa karkeasti laskien puhuttaisiin lähes 100 000 euron summasta.

–  Tämä nykyinen asuntomme on iso perheasunto ja siinä puhutaan noin 15 000 euron sopimussakosta kuukausitasolla. Alustavat arviot siitä, milloin pääsisimme muuttamaan Kalasataman uuteen asuntoomme liikkuvat jossakin lokakuun paikkeilla. Sekin on vielä hyvin varovainen arvio. Meidän piti muuttaa asuntoon heinäkuussa ja heinäkuulle oli sovittu myös nykyisen asuntomme luovutus.

Vuokra-asuntoa suositellaan

Perhe hankki kolme vuotta sitten asunnon Majakasta.

– Ajattelimme, että tässä on tällainen hyvin erikoinen projekti Helsingissä ja siihen tartumme. Päädyimme sitten varaamaan sieltä ennakkomarkkinoilta 102-neliöisen huoneiston. Alun perin sen piti valmistua jo vuoden 2018 lopulla.

Nyt perheelle on tarjottu noin 1700 euron summaa kuukausittain vuokra-asuntoa varten. Summalla saisi alueelta kaksion.

– SRV on suostunut siihen, että he voivat osoittaa jonkin vuokrahuoneiston meille. Katsoin sieltä Facebook -ryhmästä ja vielä kenelläkään asukkaalla ei ollut edes tiedossa palvelun tarjoajaa. Jotkut tarvitsisivat jo kesäkuun alusta huoneiston.

– Meidän perheessämme on kolme henkeä. Olemme kuitenkin hankkineet arvoasunnon Redin Majakasta ja nyt tarjottaisiin edestakaisin muuttelua ja vuokra-asuntoa.

Lapsiperheiden koulupaikat uusiksi

Viivästys harmittaa erityisesti lapsiperheitä.

– Olimme suunnitelleet tietysti asuntoa ostaessamme, että nyt eskari-ikäinen poikamme menisi Kalasataman kouluun. Tällä hetkellä kuskaamme häntä eskariin Kalasataman alueelle, jotta hän pääsisi rakentamaan ystäväkontaktejaan sinne. Nyt, kun emme pääse muuttamaan, niin Kalasataman koulu ei ota häntä vastaan.

Tulevat asukkaat ovat mielestään pimennossa

SRV:n tiedotus on ollut asunnon ostajien mielestä surkeaa. Heille on tiedotettu pääpiirteittäin se, mitä kerroksia vesivahinko koskee ja mikä on alustava arvio asuntoon muuttamisen viivästymisestä.

– SRV kehuskelee mediassa, miten se kantaa vastuun ja pitää tulevista asukkaista huolta.  Joka viikko he kyllä lähettävät no-reply sähköposteja, mutta eivät kerro mitään uutta niissä. Tosi asiassa me asunnon ostaneet seuraamme mediasta, missä ollaan menossa. Vastuunkanto on kyllä ollut tässä todella heikkoa SRV:n puolelta.

Osa asukkaista on ryhtynyt myymään asuntoaan edelleen. Osa harkitsee kaupan purkua.

– Olemme harkinneet kaupan purkua erittäin vakavasti. Emme siihen tietysti haluaisi lähteä, mutta kun näitä eri vaihtoehtoja kuluriskeineen pohtii ja sopimussakkoja laskee, niin kaupan purku olisi helpoin vaihtoehto. Pitäkööt vesitorninsa sitten.

SRV:n mukaan tiedotuspuoli on kunnossa

SRV:n asuntoliiketoiminnanjohtaja Antero Nuutinen pahoittelee sitä, että asukkaat ovat kokeneet tiedottamisen vaimeana.

– Itse näkisin tämän kyllä niin, että silloin kun tämä vesivahinko tapahtui, niin kerrottiin kyllä välittömästi kaikille asiakkaille (tuleville asukkaille). Ja joka viikko on lähetetty kaikille asiakkaille tiedote, jossa kerrotaan, missä kohtaa selvitykset ja korjaustyöt ovat menossa. Heille on luvattu, että kaikki saavat saman tiedon samanaikaisesti, ettei tarvitse tietoja mediasta etsiä. Eli kyllä minun mielestäni olemme tämän tiedottamisen hoitaneet hyvin, Nuutinen vastaa

– Tietysti täytyy muistaa, että tämä on aika iso kohde: lähes 300 asuntoa. Erilaisia kysymyksiä tulee ja kaikkiin ei tietysti ihan samalla sekunnilla saada vastausta. Olemme myös saaneet kiitosta tiedottamisestamme.

"Kaikki lain mukaan meille kuuluvat asiat korvataan"

Nuutinen ei halua ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta pitää kuitenkin SRV:n korvauskäytäntöä hyvänä.

– Olemme luvanneet ja luvataan edelleenkin, että kaikki asuntokauppalain mukaan meille kuuluvat asiat korvataan. Nämä on kaikille asiakkaille samalla tavalla luvattu. Samoin korvaamme ylimääräiseen muuttoon joutuville esimerkiksi muuttokustannuksia ja tavaroiden varastoinnista koituvia kustannuksia.

– Jos asiakas on muuttamassa Majakkaan kaksioon, niin ei sen kaksion sijaisvuokra-asunto tietysti voi mikään viiden tähden luksusjahti olla. Sen pitää olla saman tasoinen kuin se asunto, mihin on muuttamassa. Kohtuullisuus sinä pitää tietysti olla, Nuutinen jatkaa.

SRV neuvottelee vuokra-asuntojen palveluntarjoajan kanssa.

– Sen tiedän, että meillä on neuvottelut palveluntarjoajan kanssa ihan loppusuoralla. Ehtoja käydään vielä läpi ja mielellään sitten vasta kerrotaan tämän palveluntarjoajan nimi. Sen voin sanoa, että se on ihan tunnettu ja tunnustettu toimija alalla.

Korjattu jutun ingressiä la 6.4. klo 22.27: Parisataa henkeä ei ole pohtinut oikeuskanteita SRV:tä vastaan, vaan ryhmässä on parisataa henkeä, joista muutamat ovat tätä harkinneet.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja