Mainos

Kaksikielisyys olennainen osa Suomea

Valtaosa suomalaisista pitää ruotsinkielen hallintaa tärkeänä, mutta silti lähes puolet kansasta vastustaa pakkoruotsia eli pakollista ruotsin opetusta kouluissa.

Enemmistö suomenruotsalaisista sen sijaan puhuu entistä vähemmän ruotsia. Tämä käy ilmi Folktingetin eli Suomenruotsalaisten kansankärjien teettämästä tutkimuksesta, jossa mitattiin lähes tuhannen suomalaisen asenteita ruotsinkieleen ja suomenruotsalaisuuteen.

Vaikka 70% suomalaisista pitää kaksikielisyyttä olennaisena osana Suomea, suhtautumisessa on enemmän järkeä kuin tunnetta. Useimmille ruotsinkieli on vain kieli muiden joukossa.

Kaksikielisyyden hyöty nähdään lähinnä taloudessa ja politiikassa. Osata pitäisi enemmän, silti pakollista ruotsinkieltä vastustaa lähes puolet suomalaisista. Kovin vastustus löytyy ehkä yllättäen korkeastikoulutetuilta.

Ja sitten mielikuvat suomenruotsalaisuudesta. Parempiosaisiako ja erityisasemassa?

Nämä stereotypiat osoittautuivat valtaväestönkin mielestä jo aikansaeläneiksi. Pikemminkin suomenruotsalaisilla on nyt ongelma;he eivät rohkene puhua tarpeeksi ruotsia ja köyhdyttävät näin omaakulttuuriaan.

Lähes 90% suomenruotsalaisistatuntee itsensä täysin suomalaiseksi, niinpä penkkiurheiljankin on helppo uskoa: Suomi -Ruotsi maaottelussa ruotsinkielinen kyllä hurraa yhdessä savolaisen kanssa leijonanpuolesta tasatahtia.
(MTV3/Tiina Hiekkarinta)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.