Kaksi suomalaista on mukana kärkikahinoissa Euroopan keskuspankin pääjohtajakisassa – "Yksi maailman vaikutusvaltaisimpia virkoja"

Kaksi suomalaista on ehdolla yhteen maailman vaikutusvaltaisimpaan virkaan EKP:n pääjohtajaksi - mitä se merkitsee? 8:16
Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa EKP:n pääjohtajanimityksestä keskustelemassa Nordea pääekonomisti Tuuli Koivu ja MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Suomalaisesta näkökulmasta Euroopan keskuspankin uutta pääjohtajaa valitaan tänä vuonna erityisen herkullisessa tilanteessa, sillä vaikutusvaltaisen pestin kärkikandidaateista löytyy jopa kaksi suomalaisnimeä: Suomen pankin entinen johtaja Erkki Liikanen ja sen nykyinen johtaja Olli Rehn.

– EKP:n pääjohtajan virka on yksi maailman vaikutusvaltaisimpia virkoja, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu kuvailee tehtävää Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

EKP:ssä päätetään euroalueen rahapolitiikasta ja esimerkiksi ohjauskoroista. Koivun mielestä suomalaisen saaminen EKP:n johtoon olisi hienoa, mutta hän muistuttaa, etteivät Liikanen tai Rehn voisi pelata virasta käsin Suomen pussiin.

– Lainsäädännössä jo määritellään se, että pääjohtaja ei voi katsoa yksittäisen maan etua, vaan hän katsoo työn teossa koko euroalueen etua, Koivu muistuttaa.

Koivun mukaan euroalueen keskuspankin pääjohtajalla on kuitenkin valtaa viedä keskustelua haluamaan suuntaan niin EKP:n sisällä kuin maailmanlaajuisessa talouspoliittisessa keskustelussa ja kansallisten poliitikkojen suuntaan. 

Suomalaisten mahdollisuudet todellisia

Euroopan keskuspankin nykyinen pääjohtaja, italialainen Mario Draghi jättää tehtävän lokakuussa. Kansainväliset talousjulkaisut Bloomberg ja Financial Times ovat nostaneet Liikasen ja Rehnin kärkikahinoihin spekuloineissa Draghin seuraajasta.

Kummankin julkaisut haastattelemat talousasiantuntijat mainitsivat Liikasen ykkösvaihtoehdoksi. Rehn on taas ollut listoilla kolmannella ja viidennellä sijalla.

Sekä Nordean Tuuli Koivu että MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen uskovat, että Liikasen ja Rehnin mahdollisuudet vaikutusvaltaiseen pestiin eivät ole pelkkää spekulaatiota. Taistosta pääjohtajan paikasta on veikkailtu jopa Suomen ja Ranskan välistä ottelua.

– Kahdella ranskalaisella on isossa palapelissä ehkä sittenkin vähän huonommat mahdollisuudet kuin näillä meidän herroilla, Nurminen arvioi.

Kahdesta suomalaisehdokkaasta Liikanen on ollut spekuloinneissa hieman Rehniä vahvempi suosikki. Nurminen uskoo, että 68-vuotiaan Liikasen ainoa heikko kohta on hänen ikänsä.

EKP:n pääjohtajan valitsee Eurooppa-neuvosto, jossa istuvat EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiehet, Euroopan komission puheenjohtaja sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja.

"Ei näitä poikia kateeksi käy"

Helppoja aikoja EKP:n uudelle pääjohtajalle ei povata, oli hän sitten suomalainen tai ei. Koivun mukaan muutaman hyvän kasvuvuoden jälkeen euroalueen taloutta varjostavat huonot uutiset Saksan teollisuudesta, Italian talouspolitiikka, Britannian EU-ero ja kansainvälisen kauppasodan uhka.

– Seuraavalta pääjohtajalta vaaditaan hyvin paljon mielikuvitusta, Koivu sanoo.

Euroopan keskuspankin tärkein tehtävä on ylläpitää hintavakautta ja sitä kautta säilyttää euroalueen ostovoima. Edellisen taantuman aikaan EKP turvautui Draghin johdolla moniin uusiin instrumentteihin euroalueen talouden pelastamiseksi. Koivu arvioi, että myös Draghin seuraaja voi joutua kehittämään välineistöä.

– Ei näitä poikia kateeksi käy, Nurminen komppaa.

Lue myös:

    Uusimmat