Kaksi miestä tuomittiin teinitytön törkeästä raiskauksesta – houkuttelivat alaikäiset asunnolle ja painostivat seksiin karuin keinoin

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä vankeusrangaistuksiin teinitytön törkeästä raiskauksesta. Miehistä nuoremman katsottiin syyllistyneen myös lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön sekä yllyttämiseen törkeään raiskaukseen.

Asia puitiin suljetuin ovin, ja käräjäoikeuden ratkaisukin on pitkälti salainen lopputulosta ja tuomiolauselmaa lukuun ottamatta. Käräjäoikeus on kuitenkin laatinut asiasta julkisen selosteen, joka kuvaa tuomioon johtaneita tapahtumia.

Julkisen selosteen perusteella rikokset kohdistuivat nuorisokodista karkumatkalla olleisiin teinityttöihin, joista toinen oli 16-vuotias ja toinen 14-vuotias.

Rikokset tapahtuivat vuoden 2018 kesällä. Miehet olivat tuolloin tuomion mukaan kyydinneet karkulaiset toisen miehen luokse. Tämä oli lupaillut tytöille yösijaa.

Seksiä vaadittiin uhkausten kera

Asunnolla tytöiltä oli vaadittu seksiä. Nuorempi miehistä oli oikeuden mukaan edellyttänyt tytöiltä, että 16-vuotiaan tulisi olla sukupuoliyhteydessä toisen miehen kanssa.

Vaatimusta oli käräjäoikeuden mukaan tehostettu sillä, että tytöt oli viety välillä autoajelulle ja uhattu jättää syrjäiselle tielle ilman puhelinta.

Lopulta kumpikin miehistä raiskasi tytöistä vanhemman, käräjäoikeus katsoi.

Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva syytekohta liittyi julkiseen selosteen mukaan siihen, että nuorempi mies oli ehdottanut 14-vuotiaalle tytölle seksiä ja suudellut tätä.

Molemmille yli 2 vuoden tuomio

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1997 syntyneen Ali Qasim Abedin kolmen ja puolen vuoden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta, yllytyksestä törkeään raiskaukseen sekä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mies myös määrättiin maksamaan asianomistajille kärsimyskorvauksia yhteensä 7000 euroa siten, että valtaosa, 6000 euroa, menee raiskauksen uhrille. Lisäksi mies määrättiin yhteisvastuullisesti toisen kanssa maksamaan uhrille toiset 5000 euroa.

Vuonna 1988 syntynyt Raad Kamil Azeez tuomittiin törkeästä raiskauksesta 2 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Hänen maksettavakseen koituu oma osansa yllä mainitusta 5000 euron kärsimyskorvauksesta.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta. Miehistä vanhempi on ilmoittanut olevansa tyytymätön koko tuomioon. Käräjäoikeudessa kumpikin miehistä kiisti syytteet, mutta asianomistajien kertomuksia pidettiin uskottavina.

Lue myös:

    Uusimmat