Kaivosriidan osapuolet yhdestä asiasta samaa mieltä

MTV:n SuomiAreenassa Porissa löytyi ainakin yksi asia, josta Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kaivannaisteollisuus ry ovat samaa mieltä. Viime aikoina erityisesti Talvivaaran vuoksi julkisuudessa olleet tahot pitävät kaivoksiin liittyviä lakeja ja viranomaiskäytäntöjä melkoisena sekametelisoppana. 

- Esimerkiksi kaivoksien ympäristöasioita säädellään ympäristönsuojelulaissa, vesilaissa, luonnonsuojelulaissa sekä maankäyttö- ja rakennuslaissa. Lakien täytäntöönpano ontuu, sillä jos tätä nykyistäkin lainsäädäntöä noudatettaisiin, niin kyllä sieltä pystytään antamaan sellaiset luvat ja valvonnat, että Harjavallan tai Talvivaaran kaltaisia vahinkoja ei tapahtuisi, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen

Kaivannaisteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela on Kurosen kanssa samoilla linjoilla. 

- Tällä hetkellä tämä hajautunut viranomaiskenttä saa aikaan sen, että paineistus on aina vuoronperään eri viranomaisella ja silloin se viranomainen on helisemässä. Tuolloin kokonaisuuden hallinta ei voi olla paras mahdollinen. 

”Löysässä hirressä roikkuminen ei houkuttele investoimaan” 

Molemmat Porissa tiistaina puhuneet miehet kaipaavat tilanteen selkeyttämistä pikaisesti. 

- Uskallan olla kaivosihmisten kanssa samaa mieltä, että jokseenkin sotkuinen tämä tilanne on. Tässä on siis niin monta erilaista lupaviranomaista, että siihen täytyy löytyä jonkinlainen ratkaisu. Eikä kenenkään etujen mukaista ole se, että luvat venyvät esimerkiksi seitsemän vuotta tai vielä pidempään, Ilpo Kuronen toteaa. 

Pekka Suomelan mukaan pian voimaan tuleva ja tilannetta hieman kohentava uusi ympäristönsuojelulaki tehtiin liian nopealla aikataululla. 

- Odotan vielä, että lupamenettelyihin ja toiminnan tehostamiseen saadaan selkeyttä. Uskon, että ympäristöministeriö tulee viemään asiaa eteenpäin ja jatkossa viranomaisvalvonnan ja -luvituksen paukkuja saadaan suunnattua oikeisiin asioihin. Ala kaipaa ennustettavuutta, meidän täytyy tietää tuleeko lupa kahdessa vai neljässä vuodessa. Tällainen löysässä hirressä roikkuminen ei ole investointien ja taloudellisen toimeliaisuuden kannalta järkevää.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat