Mainos

Kairossa suurin protesti miesmuistiin

Kairolaiset eivät tiistaina piitanneet kolmelta iltapäivällä alkaneesta ulkonaliikkumiskiellosta, vaan lähtivät keskustan kaduille suurimpaan mielenosoitukseen miesmuistiin.

- Tämä on suurin protesti, mitä minä olen nähnyt ikinä, kertoi Nizar Sarieddin Tahrir-aukion laitamilla.

Helikopterit pörräsivät ilmassa ja sotilaat seurasivat ihmismassan liikehdintää sivukaduilta. Tunnelma oli alkuillasta kuitenkin leppoisa, ja marssijoiden joukossa oli paljon naisia ja lapsia.

- Tämä on siinä mielessä poikkeuksellinen mielenosoitus, että kaikki sujuu rauhallisesti, kiitteli taidemuseon johtaja Magdi Hussin Awyan.

Pelkästä kansanjuhlasta ei kuitenkaan ollut kyse. Useimmat marssijat halusivat päästä eroon presidentti Hosni Mubarakista, joka on ollut vallassa 30 vuotta.

"Nyt riittää!" luki monissa kylteissä ja lappusissa, joita marssijoilla oli mukanaan.

Suorasanaisimmat halusivat lähettää iäkkään presidentin vankilaan vallan ja varakkuuden varastamisesta.

Ryöstäjät pilaavan maan maineen

Suurin osa väestä halusi nostaa esiin viime päivien mielenosoitusten rauhallisuutta, mutta toista kertoivat karrelle palanut pankkipalatsi Niilin rannalla ja keskustan luksushotellin turvatoimet.

Jo ennen ulkonaliikkumiskiellon alkua hotelli oli sulkenut ovensa ja tilkinnyt ne paksuilla levyillä. Edes omat asiakkaat eivät aina päässeet sisään.

- Johan on kummallista. Ensimmäisen kerran maksan hotellista yli 200 dollaria yö, enkä edes pääse sisään, puhkui nuori tanskalaistoimittaja.

Monet kairolaiset olivat pahoillaan siitä, että mielenosoittajien joukkoon soluttautuneet ryöstelijät ovat käyttäneet poikkeuksellista tilannetta hyväkseen.

- Minä häpeän heidän takiaan. He pilaavat maan maineen: meidän pitää rakentaa maata eikä tuhota sitä, sanoi Muhamed Morsi.

Morsin mukaan kansan tulisi nyt pitää päänsä kylmänä.

- Ei koko järjestelmää voi muuttaa yhdellä keikauksella. Meidän pitäisi antaa Mubarakille mahdollisuus näyttää, että hän todella kuuntelee kansaa ja tekee välttämättömät uudistukset.

Nuoret tekivät ruumiintarkastuksia

Katujen risteyksissä oli nuoria ihmisiä, jotka tarkastivat mielenosoittajien henkilöpapereita ja kokeilivat heidän taskujaan mahdollisten puukkojen ja patukoiden varalta.

- Me haluamme kaikille egyptiläisille parempaa elämää. Rakastamme maatamme ja haluamme, että kaikki saavat rauhassa osoittaa mieltään, sanoi Egyptin koptivähemmistöä edustava elokuvaohjaaja Andrew Onsy.

Onsylla ei ollut valmista vastausta siihen, kuka voisi korvata Egyptin nykyjohdon. Hän vastustaa ehdottomasti maan suurinta oppositiovoimaa, kiellettyä Muslimiveljeskuntaa, joka hänen mielestään on liian islamistinen.

- Monet heistä ovat avoimesti vihamielisiä meitä kopteja ja muita kristittyjä kohtaan, hän sanoi.

Poikajoukko Tahririn aukiolla oli kovaäänisesti sitä mieltä, etteivät presidentti Mubarakin ministerivaihdokset viime päivinä paljon tilannetta paranna.

- Hänhän nimitti tilalle jälleen kerran omat miehensä; naama vaihtui, mutta sisältö pysyi samana, pojat sanoivat.

(MTV3 - STT)

Katso Kari Lumikeron raportti Kairosta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.