Mainos

Asiantuntija: Kädenojennus oppositiolle pyrkimys suitsia mielenosoitusta

Islamin tutkija professori Jaakko Hämeen-Anttila pitää Egyptin varapresidentin eilisiltaista kädenojennusta oppositiolle yrityksenä estää tämän päivän suurmielenosoituksen tehokkuutta.

Varapresidentti Omar Suleiman kertoi eilen tv-puheessaan, että presidentti Hosni Mubarak oli pyytänyt häntä aloittamaan heti vuoropuhelun kaikkien poliittisten puolueiden kanssa.

Mielenosoittajat ovat kutsuneet niin pääkaupunkiin Kairoon kuin Aleksandriaankin "miljoonan miehen" marssin. Mielenosoittajat ovat myös julistaneet yleislakon ympäri maata.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Hämeen-Anttila pitää mahdollisena, että Egyptissä pyritään osittaiseen vallansiirtoon. Tällä Hämeen-Anttila tarkoittaa sitä, että Mubarak väistyisi, mutta hallinto pysyisi muuten melko ennallaan.

- Osittainen vallansiirto on mahdollinen. Se on vaikeasti markkinoitava mielenosoittajille, mutta jos se tehdään taitavasti, mielenosoittajat saattavat hyväksyä sen, Hämeen-Anttila pohtii.

Egyptin armeija on ilmoittanut, ettei se aio käyttää väkivaltaa mielenosoittajia vastaan. Hämeen-Anttila pitää sitä merkkinä siitä, ettei Mubarakilla ole ainakaan armeijan täyttä tukea.

- Toistaiseksi kaikki on mennyt rauhallisesti, mutta jos koolla on miljoona ihmistä, väkivallan riski kasvaa aina.

Hämeen-Anttila pitää myös mahdollisena, että turvallisuusjoukot yrittävät provosoida väkijoukon väkivaltaisuuksiin ja siten yrittää kääntää tilanteen vielä Mubarakin eduksi.

Katso professori Jaakko Hämeen-Anttilan haastattelu: (Huomenta Suomi 1.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.