Kaipaatko asuntolainaan helpotusta? Lue vinkit

Hengittääkö asuntolaina niskaan? Listasimme keinot, joiden avulla voit helpottaa tilannettasi.

Asuntolainojen korot jatkavat edelleen nousuaan. Viitekorkojen nousun sijaan pankit nostavat nyt marginaalejaan. Jos oma taloustilanne huolettaa, on paljon eri asioita, joiden avulla voit parantaa tilannetttasi asuntolainan suhteen.

Ota yhteyttä pankkiin!

Tärkeintä on ottaa yhteyttä pankkiin jo nyt, kun koet että et välttämättä selviä maksuista. Sinun on mahdollista saada esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia, joiden avulla voit parantaa taloudellista tilannettasi ja säästää pahan päivän varalle.

Maksuvapaiden kuukausien aikana maksat pelkät korot. Näin sinulla on mahdollisuus kerryttää varakassaa ja parantaa taloudellista tilannettasi. Talousasiantuntijoiden mukaan jokaisella tulisi olla keskimäärin puolen vuoden palkkaa vastaava summa takataskussaan.

Kilpailuta asuntolainasi

Asuntolainan kilpailuttaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Ota yhteyttä toisiin pankkeihin ja keskustele tilanteesta heidän kanssaan. Tee selväksi myös omalle pankillesi, että aiot kilpailuttaa lainasi – pienet erot marginaalissa voivat olla useita tuhansia euroja lompakossasi!

Asuntolainan korko koostuu viitekorosta ja marginaalista ja pankki päättää korkomarginaalin. Se on siis pelkästään neuvottelutaidoistasi kiinni. Marginaalin lisäksi voit neuvotella lainan lisäpalveluista, kuten korkokatosta ja lainaturvasta.

Pieni vai suuri paikkakunta?

Kannattaa myös vierailla niin pienempien kuin suurempienkin paikkakuntien pankeissa, sillä heillä on yleensä erilaiset mahdollisuudet tarjota lainaehtoja. Älä tee sitä virhettä, että kävelet suoraan tuttuun ja turvalliseen pankkiisi.

Puhu pankinjohtajan kanssa

Tavallisella virkailijalla on valtuudet vain tiettyyn rajaan asti, sillä hän toimii ennalta saatujen ohjeiden mukaisesti. Siksi on hyvä ottaa yhteyttä pankinjohtajaan.

Olisiko aika laittaa koti myyntiin?

Jos pelkäät asuntolainan kaatuvan niskaan, olisiko aika miettiä asunnon myyntiä? Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla keskustakaksion hinnalla saa omakotitalon pienemmältä paikkakunnalta. Mitoita tarpeenne uudelleen – pärjäisittekö pienemmällä ja edullisemmalla asunnolla?

Myös asunnon vuokraaminen voi olla järkevää, jos taloustilanne ahdistaa.

Pyydä muutama kiinteistövälittäjä käymään ja pyydä heiltä arvio asuntosi hinnasta. Muista, että korkein arvio ei yleensä ole se oikea, sillä välittäjät saattavat tarjota liian positiivisen hinnan saadakseen kaupan itselleen.

Kannattaa rohkeasti myös kokeilla asunnon myyntiä itse etenkin jos koet, että kotisi voi mennä helposti kaupaksi.

Lähteet:

Finanssivalvonta, haastattelu OP-Pohjolan pankinjohtaja Timo Liukkosen kanssa 18.10, Asuntolaina.co

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja