Kaipaako tiilikaton ulkonäkö kohennusta? Katso ammattilaisen vinkit!

Kesä on omakotitalojen maalauksen kulta-aikaa. Ulkoseinien lisäksi myös tiilikatto vaatii huoltoa, jotta sen käyttöikä pitenisi ja ulkonäkö kohenisi. Tiilikaton huoltomaalaus on useamman päivän homma, mutta sujuu helposti omin voimin.

Etenkin uudemmilla omakotitaloalueilla talojen katot ovat yhä useammin tiilikattoja. Tiilikaton suosion puolesta puhuu sen pitkä käyttöikä: oikein huollettuna tiilikatto kestää jopa 60-70 vuotta. Millainen tiilikatto sitten on käytössä?

– Tiilikatto on lähes äänetön ja sopii monien mielestä hyvin suomalaiseen ympäristöön. Samoin kuin useimmat rakennuksen osat, myös tiilikatto vaatii hoitoa ja huoltoa pysyäkseen hyvässä kunnossa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Kaarle Luukkainen Tikkurilasta.

– Käytännössä huolto tarkoittaa säännöllistä pesua ja muun muassa sammaleiden ja levän poistamista tiilien päältä, ja pidemmällä tähtäimellä myös huoltomaalausta ja mahdollisia korjaustoimenpiteitä. Maalaus kohentaa katon ulkonäköä ja suojaa sen pintaa.

Suomessa kattotiilet ovat yleensä joko betonitiiltä tai savitiiltä. Erilaisten tiilien, mutta myös eri valmistajien tiilien välillä on eroja, joten huolto-ohjeet kannattaa aina tarkistaa valmistajalta. Huoltomaalaukseen puolestaan kannattaa valita erityisesti tiilikatoille tarkoitettua, vesiohenteista maalia.

– Tiilikatot ovat olleet perinteisesti tiilenpunaisia, mutta markkinoilta löytyy myös muun värisiä, esimerkiksi mustia ja tummanharmaita tiiliä. Maalin väri valitaan kattotiilten alkuperäisen värin mukaan.

Valmistaudu huolella

Tyypillisen pientalon katto on huoltomaalattavissa yhden miehen voimin, mutta se on joka tapauksessa useamman päivän homma. Huoltomaalaukseen tarvittavat varusteet riippuvat siitä, millainen työmaa katto on – ja tarvitaanko katolla työskentelyyn peräti nostimia tai telineitä. Ennen katon maalaamista on hyvä tarkistaa, ovatko katteet ja vesikattorakenteet kuosissa ja maalauskunnossa. Tarvittaessa rikkoontuneita vanhoja tiiliä voidaan korvata uusilla.

– Ennen maalausta katto puhdistetaan ja pestään ja sen annetaan kuivua rauhassa. Pesemiseen tarvitaan tarkoitukseen sopiva pesuaine, harja ja painepesuri. Maalausta varten puolestaan tulee hankkia maalin lisäksi valitun levitystavan mukaiset työvälineet eli sivellin, maaliharja tai maaliruisku, Luukkainen neuvoo.

Kun käytössä on vesiohenteinen maali, maalauspäivän lämpötilan pitäisi olla vähintään viisi astetta plussan puolella eikä ilman suhteellinen kosteus saa olla liian korkea. Ylärajaa lämpötilalle ei varsinaisesti ole, mutta liian lämpimässä säässä maali tuppaa kuivumaan liian nopeasti, jolloin sen työstäminen vaikeutuu. Lisäksi työskentelyolot eivät ole kovinkaan mukavat helteisellä katolla.

– Vesiohenteiset maalit kuivuvat todella nopeasti ja kestävät esimerkiksi sateen rasitusta jopa 1-2 tunnin päästä maalauksesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että toinen maalikerros on hyvä vetää katolle vasta seuraavana päivänä.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja