Mainos

Kainuun prikaati täyteen vahvuuteen

Kajaanissa sijaitsevasta Kainuun prikaatista tulee vuoden vaihteen jälkeen puolustusvoimien suurin joukko-osasto. Tammikuun neljäs päivä palvelukseen astuvat reilut 1900 alokasta täyttävät kasarmit ääriään myöten.

Enimmillään Kainuun prikaatissa tulee palvelemaan noin 2800 varusmiestä, palkattua henkilöstöä 550 ja työllisyysvaroin palkattuja työntekijöitä noin 40-70. Puolustusvoimien rakenneuudistuksen myötä Kainuun prikaati nousi kehitettävien joukko-osastojen kastiin ja tämä on näkynyt myös investoinneissa. Vuoden 1998 aikana Hoikankankaan varuskuntaalueelle on rakennettu noin 65 miljoonalla markalla ja vuoden 1999 valtion talousarvioesitykseen on varattu rahaa 28,5 miljoonaa markkaa. Uusista investoinneista merkittävimmät ovat noin 15 miljoonaa maksava koulutushalli ja vanhojen kasarmien peruskorjaus.

-Investoinnit kertovat siitä, ettei puolustusvoimien rakennemuutos ole jäänyt pelkästään lisäjoukkojen varaan. Uuden kasarmirakennuksen valmistuminen aikataulussa todistaa, että asiat ovat edenneet suunnitellusti, muistuttaa Kainuun prikaatin komentaja, eversti Ilkka Aspara. Viimeisenä joukko-osastona Kajaanin siirtynyt Pohjois-Suomen viestipataljoonaa pääsee uusiin tiloihin. Reilussa yhdeksässä kuukaudessa valmistunut kasarmirakennus on maan nykyaikaisin. Edellinen kasarmirakennus valmistui vuonna 1994 Karjalan prikaatissa.

Elementit ovat koossa

Kainuun prikaati pääsee aloittamaan uuden vuoden puhtaalta pöydältä. Kaikki prikaatiin kuuluvat joukko-osastot ovat kokonaisuudessaan muuttaneet Kajaaniin. -Tammikuun ensimmäinen päivä kotiutamme noin tuhat miestä Oulusta ja Kajaanista ja sen jälkeen kaikki meidän joukkomme ovat yhdessä paikassa. Maanantaina palvelukseen astuu noin 1900 varusmiestä, joka on suurin määrä, mitä olemme ottaneet vastaan. Viime heinäkuussa otimme vastaan noin 1400 alokasta, kertoo eversti Ilkka Aspara.

Puolustusvoimien rakenneuudistuksen yhteydessä Kainuun prikaati sai noin 180 uutta virkaa. Työn perässä maakuntaan saapui 120 armeijan työntekijää, joista osa asuu edelleen Oulussa.
-Viimeisimmän tiedon mukaan noin 20-30 työntekijää kulkee muualta Kajaaniin töihin. Monella perhesyyt tai lähivuosina odottava eläke aiheuttavat asumisen muualla. Tämä on kuitenkin ohimenevä ilmiö ja uskon jo ensi kesänä monen uuden perheen muuttavan Kajaaniin, toteaa eversti Aspara. Kainuun maakunnalle prikaatilla on merkittävä vaikutus. Varuskunta on Kajaanin neljänneksi suurin työnantaja ja sen toimintamenot ovat noin 85 miljoonaa markkaa. Vuosittain varuskunnan kautta kiertää kaikkiaan noin 190 miljoonaa markkaa. Uuden kasarmirakennuksen "kainuulaisasteeksi" puolustushallinnon edustajat arvioivat noin 80-90 prosenttia.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja