Mainos

Kaihileikkauksista usein oireita

Kaihileikkauksen jälkeiset silmäoireet ovat yleisempiä kuin on luultu, ilmenee Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimuksesta.

Suurin osa potilaista toipuu ilman merkittäviä jälkioireita, mutta osalla potilaista toipumiseen liittyy merkittäviä kivuliaita silmäoireita. Lisäksi lähes puolet potilaista kertoi leikkauksen jälkeen ilmenneen uusia oireita. Niistä yleisin oli vierasesineen tunne silmässä.

Lääketieteen lisensiaatti Susanna Porela-Tiihosen väitöstutkimuksessa tutkittiin 196:ta iältään 40-91-vuotiasta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vuosina 2010-2011 leikattua potilasta. Potilaat haastateltiin ennen leikkausta, leikkauspäivänä sekä päivä, viikko, 6 viikkoa ja vuosi leikkauksen jälkeen.

Joka kymmenes potilas koki silmäkipua ensimmäisen kuuden viikon aikana. Leikkauksen jälkeisiin viikkoihin liittyi myös muita silmäoireita, kuten valonarkuutta, kirvelyä ja kutinaa.

Kaihileikkaus on yleinen kirurginen toimenpide kehittyneissä maissa. Suomessa tehdään vuosittain yli 50 000 kaihileikkausta.

Väitöstutkimus tarkastetaan ensi viikon perjantaina.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.