Kahden lapsen äiti kokeili ketodieettiä kuukauden ajan karistaakseen raskauskilonsa – näin kävi: "Tämä ei sovi kaikille"

Yhdysvaltalaisäiti lihoi raskauden aikana lähes kuusi kiloa. Karistaakseen vatsan ympärille kiertyneet renkaat, hän päätti kokeilla suosittua ketodieettiä ja kirjoittaa kokemuksistaan yhdysvaltalaiselle Today-uutiskanavalle.

Toisen lapsensa saatuaan Joelle Garguilo huomasi pyöristyneensä niin, että housujen vetoketju meni rikki. Äiti päätti kokeilla suosittua ketodieettiä laihtuakseen takaisin aiempiin mittoihinsa.

Ketodieetissä noin viisi prosenttia päivittäisestä energiasta saadaan hiilihydraateista, 20 prosenttia proteiineista ja 75 prosenttia rasvoista. Dieetin tavoitteena on saada elimistö ketoosin, jolloin keho alkaa käyttää rasvoja energianlähteenä.

Ensimmäiseksi Joelle varmisti, että hänen on ylipäätään turvallista ryhtyä kuukauden ketodieetille. Tiukka karppaaminen ei sovi esimerkiksi ykköstyypin diabetesta tai munuaistautia sairastaville, kertoo Diabetesliitto

Lääkärin mukaan Joellen oli kuitenkin turvallista ryhtyä lyhytaikaiselle ketoosidieetille. Pitkään jatkettuna useiden ruoka-aineiden, kuten kuitujen, saantia rajoittava ketodieetti ei ole turvallinen.

Viikko 1

Ensimmäisen päivän energinen olo haihtui nopeasti ja Joelle alkoi omien sanojensa mukaan "vihata elämäänsä". Kuntosalilla ei tahtonut jaksaa muuta kuin ajatella jäätelöä, eikä elämä muutenkaan maistunut mannalta.

– On kidutusta mennä ulos syömään, kun et saa koskea leipäkorin sisältöön, Joelle sanoo videolla.

Kituuttelu kuitenkin palkitsi. Vain viikon aikana äidin onnistui karistaa reilu kilo painostaan.

Viikko 2

Ketodieetin toisella viikolla energiatasot jatkoivat heilumistaan. Siinä missä aamulla Joelle saattoi tuntea olevansa täynnä energiaa, parin tunnin kuluttua virta oli jo kulunut loppuun. Himo hiilihydraatteihin liikkui samanlaista vuoristorataa, mutta kallistui lopulta voimakkaan halun puolelle.

Hiilarihimoon ei auttanut kotiympäristö: keittiön kaapeista löytyi kosolti leipää ja muita hiilihydraattipitoisia herkkuja.

– Ainoa, mitä kukaan tässä talossa syö, ovat hiilihydraatit, Joelle toteaa.

Motivaatiota jatkaa kuitenkin lisäsi se, että kaksi tuntematonta henkilöä luuli Joellen olevan raskaana – vaikka hän oli jo synnyttänyt.

Kaksi viikkoa ketodieettiä noudatettuaan Joellen oli onnistunut pudottaa yli kaksi kiloa.

Viikko 3

Siinä missä Joellen paino ei ollut koskaan pudonnut yhtä nopeasti, ei hän ollut aiemmin ollut vastaavanlaisessa, ruoan aiheuttamassa tunteiden vuoristoradassa.

– Voivatko hiilihydraatit tehdä masentuneeksi? Onko se joku juttu?

Joelle myös huomasi ketodieetin aikana vaiettuja asioita. Kuten sen, ettei kukaan puhu, kuinka monta kertaa dieetin aikana herää kesken yötä mennäkseen pissalle. Tai kuinka pahalta hengitys haisee.

Viikko 4

Ketodieetin viimeisellä viikolla Joelle sai yhtäkkiä niin paljon energiaa, että kertoo ihmisten kyselleen, kuinka monta kuppia kahvia hän on oikein juonut.

Loppujen lopuksi Joellen onnistui kuukauden aikana karistaa lähes neljä kiloa – siis miltei kilo per viikko.

– Ketodieetti todellakin toimii, mutta tämä ei sovi kaikille. Tämä on raskasta, tähän pitää sitoutua, tämä on elämäntapamuutos, Joelle muistuttaa.

– Jos olet valmis antamaan kaikkesi, ryhdy siihen. Jos et, se ei vain ole sen arvoista.

Pienestä huijaamisesta huolimatta Joelle mahtui jälleen housuihinsa.

Arvokas oppitunti omasta suhteesta ruokaan

Ketodieetti opetti Joellelle myös jotain hänen omasta suhteestaan ruokaan. Tunnesyöjäksi tunnustautuva nainen huomasi himoavansa hiilihydraatteja voimakkaiden tunteiden, kuten ilon, surun tai väsymyksen, pauloissa. Ketodieettiä noudattaessa tämä ei onnistunut.

Vaikka Joelle ei aio jatkaa ketodieetillä, sillä rakastaa hiilihydraattipitoista ruokaa liian paljon, ruokavaliokokeilu opetti jotain arvokasta siitä, milloin hiilihydraatteja vain himoitsee ja milloin niitä oikeasti tarvitsee.

– Kokonaisuudessaan ketodieetti oli todellinen menestys.

Lue myös:

    Uusimmat