Hittidieetit tyrmättiin: Näitä asiantuntijat eivät suosittele

Liha
Shutterstock

Amerikkalaisasiantuntijat listasivat hittidieetit ja valitsivat niistä kaikkein huonoimmat. Moni tunnettu dieetti sai asiantuntijoilta karun tuomion.

U.S. News pyysi terveyseksperttejä listaamaan terveellisyyden mukaan 35 viime vuonna erityisen trendikkääksi noussutta dieettiä. Ota selvää, mitkä dieetit jäivät listauksen häntäpäähän!

Dukanin dieetti

Surkeat pisteet arvostelussa sai Dukan-dieetti. Monivaiheista dieettiä arvosteltiin muun muassa siitä, että se on kokonaisuudessaan, kaikkine sääntöineen liian rajoittava.

Proteiinipainotteisen Dukanin dieetin taustalla on idea neliportaisesta ohjelmasta, jonka kahdessa ensimmäisessä vaiheessa painoa pudotetaan ja kahdessa jälkimmäisessä vaiheessa pyritään säilyttämään tavoitepaino. Proteiinipitoiset ruoka-aineet ovat tässä ruokavaliossa avainasemassa: ensimmäisessä vaiheessa syödään peräti yksinomaan proteiinipitoisia ruokia.

Asiantuntijaraadin pisteet: 2/5

Paleo-dieetti

Asiantuntijat tyrmäsivät arvioinnissa Paleo-ruokavalion, jonka tarkoituksena on syödä samaan tapaan kuin ihmisten oletetaan syöneen 10 000 vuotta sitten. Asiantuntijat tyrmäsivät Paleo-ruokavalion useasta syystä johtuen. Asiantuntijat uskoivat muun muassa, että puhdas Paleo-dietti voisi olla terveellinen, mutta tänä päivänä sen oikeaoppinen noudattaminen on hyvin vaikeaa.

Metsästäjä-keräilijöiden oletettua ruokavaliota mukailevaan paleo-ruokavalion eivät kuulu lainkaan esimerkiksi viljat tai palkokasvit. Paleo-ruokavalio ei tyrmää myöskään esimerkiksi erityisen rasvaisen lihan käyttöä osana ruokavaliota.

Asiantuntijaraadin pisteet: 2/5

Raakaruokadieetti

Kypsentämättömän ruoan nauttimiseen keskittyvä raakaruokadieetti voi auttaa laihduttamisessa, mutta amerikkalaisasiantuntijat ilmaisivat tämän dieetin kohdalla huolensa. Ensinnäkin raakaruoan nauttimista nykypäivänä pidettiin turhan haastavana. Asiantuntijat olivat huolissaan myös kypsentämättömän ruoan aiheuttamista terveysriskeistä sekä siitä, saako ruoasta varmasti tarpeeksi ravintoaineita.

Raakaruokadieettiä noudattava syö pääosin vain kypsentämättömiä ja mahdollisimman vähän jalostettuja ruoka-aineita. Ruokavalio koostuu tavallisimmin pääasiassa hedelmistä, vihanneksista, pähkinöistä ja siemenistä.

Asiantuntijaraadin pisteet: 2,3/5

Atkinsin dieetti

Vähähiilihydraattinen Atkinsin dieetti sai niin ikään murskatuomion asiantuntijoilta. Yhtä maailman tunnetuimmista ketogeenisistä dieeteistä arvosteltiin siksi, että se rajoittaa niin monen ruoka-aineen syömistä. Vaikka asiantuntijat myönsivät, että Atkinsin dieetillä on mahdollista pudottaa tehokkaasti painoa lyhyellä aikavälillä, mutta dieetin negatiiviset terveysvaikutukset aiheuttivat huolta. Atkinsin dieetin ei myöskään koettu sopivan pitkään kestävään laihduttamiseen.

Atkinsin dieetti aloitetaan kaksi viikkoa kestävällä jaksolla, jonka aikana hiilihydraatteja syödään alle 20 grammaa päivässä. Tavoitteena on ketoosi tila, jonka jälkeen hiilihydraattimäärää nostetaan vähitellen, kunnes sopiva taso saavutetun painon ylläpitoon löytyy. Dieetin aikana proteiineja ja rasvoja saa syödä niin paljon, että näläntunne talttuu.

Asiantuntijaraadin pisteet: 2,3/5

Lähteet: usnews.com, huffingtonpost.com, mayoclinic.org, Wikipedia

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja