Juotko liikaa kahvia? Näin monta kupillista voi juoda turvallisesti

kahvi
Suomalaiset ovat kahvikansaa. Shutterstock

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin turvallisen kahvinjuonnin rajoja.

Suomalaiset juovat keskimäärin 4–5 kuppia kahvia päivässä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan se on juuri ja juuri turvallisen kulutuksen rajoissa.

Neljä 2,3 desilitran kupillista kahvia sisältää 400 milligrammaa kofeiinia. Tämä määrä kahvia päivässä ei vielä aiheuta aikuiselle terveysriskejä.

Raskaana oleville naisille suositeltu maksimimäärä on 200 milligrammaa kofeiinia, eli noin kaksi kupillista kahvia päivässä.

Tuore selvitys tukee aiempien tutkimusten valossa annettuja suosituksia. Sitä varten käytiin läpi yli 400 aiemmin tehtyä tutkimusta, jotka oli julkaistu vuosina 2001–2015. Niissä selvitettiin kofeiinin vaikutuksia muun muassa sydämen ja verisuonten toimintaan, hedelmällisyyteen ja keskenmenoihin sekä päänsärkyyn, mielialanvaihteluihin ja unenlaatuun.

Tehdyissä tutkimuksissa oli vain vähän tietoa kofeiinin vaikutuksista lapsiin, mutta aikuisväestön kohdalla tuloksissa ei ollut merkittäviä muutoksia aikaisempiin suosituksiin.

Vaikka neljä kupillista päivässä on tutkimusten valossa turvallinen määrä, se ei välttämättä sovi kaikille. Kofeiinin sietokyky saattaa vaihdella yksilöllisesti, ja joillekin pienikin määrä kofeiinia voi aiheuttaa levottomuutta.

Lähde: Time

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja