Mainos

Kääriäisperhosen toukat tuhoavat mustikkasatoa

Mustikan hyvä satoennuste Itä-Suomessa on vaarassa. Kääriäisperhosen toukka käärii ja syö mustikan lehtiä ja raakileita laajoilta alueilta. Toukka on jo levittäytynyt Punkaharjulta Kainuuseen asti.

Kontiolahden metsässä kääriäislajiin kuuluva perhosen toukka on tehnyt tuhojaan syöden pahimmillaan kolmasosan tulevasta mustikkasadosta, kertoo Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Perhonen on muninut keväällä runsaasti mustikkavarvustoon ja nyt pari milliä pitkät toukat käärivät mustikan lehtiä ja syövät raakileet. Mustikan lehdet ovat syönnin jäljiltä verkkomaisia.

Salo uskoo, että ilmastonmuutoksella on sormensa pelissä tässä asiassa. Lämpöisemmät talvet, aikaiset keväät ja pitkät syksyt aiheuttavat muutoksia metsäekosysteemiin.

Mustikka kasvattaa tämän kesän aikana ensi kesän kukka-aiheet. Toukan syödessä vuosikasvuston myös ensi kesän marjasato on vaarassa.

Tutkijat kartoittavat Länsi-Suomen osalta toukkatuhoja ja myöhemmin tiedetään onko ilmiö valtakunnallinen.

Mustikkasadossa voimakasta vaihtelua

Metsäntutkimuslaitoksen valtakunnallisen marjasatotiedotteen mukaan mustikkasadossa on voimakasta vaihtelua paikallisesti. Satoa ovat heikentäneet sää ja kääriäisen toukat

Kukinnan perusteella satoennuste oli runsas, mutta raakileiden määrä ennustaa enää keskinkertaista satoa.

Länsi-Suomessa Suomenselän alueella ja osin Lapissa hallat mustikan kukinta-aikaan ovat laskeneet satoennustetta. Myös pölytyksen osittainen epäonnistuminen voimakkaiden tuulien ja sateiden takia ovat laskeneet ennustetta.

Sato kypsyy heinä-elokuussa

Marjojen kypsymisennuste on Etelä- ja Keski-Suomessa heinäkuun viimeisellä viikolla ja heinä-elokuun vaihteessa. Oulun ja Lapin lääneissä mustikka kypsyy poimittavaksi elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Puolukan sadosta odotetaan keskinkertaista. Suomuuraimen satoennuste on heikko.

Kylmät säät ovat myös hillinneet sienien ilmestymistä. Mikäli sää jatkuu kylmänä, sienten satokausi pääsee alkuun heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa.

(MTV3)

Katso Heli Rautasen juttu Kontiolahdelta (Kymmenen uutiset 9.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.