Juutinrauman silta vihittiin käyttöön

Ruotsin ja Tanskan yhdistävä Juutinrauman silta vihittiin käyttöön iltapäivällä Öresundin salmen luona. Kolme tuntia kestäneisiin avajaisjuhlallisuuksiin osallistuivat muun muassa Tanskan kuningatar Margareeta ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa puolisonsa Silvian kera.

Juutinrauman sillan avajaisissa

Yhteensä avajaisiin osallistui noin 6000 ihmistä. Tanskan ja Ruotsin silmäätekeviä kuljettaneet kaksi erikoisjunaa kohtasivat toisensa Tanskan puolella sijaitsevalla Pebberholmin tekosaarella, minkä jälkeen junat yhdistettiin ja ne ajoivat Ruotsin puolelle, jossa pidettiin tapahtumaan liittyvät viralliset puheet. Juhlapuheessaan kuningatar Margareeta puhui kaartuvasta sillasta "jäntevänä s-kirjaimena, joka yhdistää tanskalaiset, ruotsalaiset, själlantilaiset ja skånelaiset".
-Sekä aika että etäisyys saavat uuden ulottuvuuden. Tänään on yhdestä unelmasta tullut todellisuutta", kuningatar hehkutti.

Kuningas Kaarle Kustaa puolestaan keksi nimittää paikalle kerääntynyttä yleisöä "öresundilaisiksi", viitaten Öresundin salmen molemmin puolin asuvien ruotsalaisten ja tanskalaisten yhteisyyteen. Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen kuvaili rakennelmaa "sillaksi tulevaisuuteen" ja maalaili sillan luovan yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on "vastakohta kansallismielisyydelle ja eristyneisyydelle".

Roskilden onnettomuus varjosti

Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin Malmön ja Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan yhdistävä Juutinrauman sillan rakentaminen alkoi vuonna 1995, ja se on ollut yksi viime aikojen suurimmista vastaavista projekteista Euroopassa Ison-Beltin sillan ja Kanaalin alittavan tunnelin ohella. Silta on 16 kilometriä pitkä ja siihen kuuluu myös neljä kilometriä pitkä tunneli sekä keinotekoinen saari. Rahaa projektiin on käytetty lähes 18 miljardia markkaa.

Avajaisia varjosti viime yönä sattunut Roskilden rockfestivaalien onnettomuus, jossa kahdeksan ihmistä sai surmansa tungoksessa. Avajaisissa Tanskan pääministeri Rasmussen piti menehtyneiden muistoksi lyhyen muistopuheen, jonka jälkeen seurasi minuutin hiljainen hetki. Roskilde sijaitsee Kööpenhaminan länsipuolella, noin 40 kilometrin päässä Öresundin salmesta.

Talouskasvua odotetaan

Juutinrauma

Juutinrauman sillan arvellaan lisäävän Tanskan ja Ruotsin välistä kaupankäyntiä ja tuovan alueelle taloudellista kasvua. Yhteyttä käyttävien määrän on arveltu viisinkertaistuvan jopa 10 000 matkustajaan päivässä. Tähän asti maiden välinen maaliikenne on hoidettu lauttayhteyksien avulla. Lauttayhteyttä on kuitenkin moitittu hitaaksi.

Nyt vihittyä siltaa pitkin pääsee moottoriajoneuvolla yli parissakymmenessä minuutissa, kun lauttamatka kesti tunnin. Siltamaksua on tosin moitittu kalliiksi. Yksisuuntainen ylitys henkilöautolla maksaa noin 190 markkaa. Silta-tunneliyhdistelmä on määrä avata liikenteelle lauantai-iltana puoliltaöin Suomen aikaa. Junat aloittavat liikennöinnin huomenna aamulla.
(STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja