Juoksutapahtuma Vantaalla johti talousrikostutkintaan ja sakkoihin: "Yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle aiheutui huomattavaa vaaraa"

Itä-Uudenmaan poliisilaitos tiedottaa juoksutapahtumaan liittyvästä talousrikostutkinnasta.

Nokialaisen, valtakunnallisellakin tasolla liikunta- ja juoksutapahtumia järjestävän yhtiötä epäillään kokoontumis- ja pelastusrikkomuksista.

Rikosepäily liittyy Vantaan Hakunilassa toukokuussa 2019 järjestettyyn juoksutapahtumaan sekä tapahtuman järjestämisessä havaittuihin puutteisiin lupa- ja turvallisuusasiakirjoissa.

– Rikostutkinta käynnistyi, kun Pelastuslaitos teki tutkintapyynnön poliisin lupasektorille, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja ja talousrikosyksikön johtaja Mikko KiiskiItä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kiiski kertoo tiedotteessa, että viranomaistarkastuksessa oli saatu havaintoja ja oli ilmennyt tietoja, joiden perusteella on syytä epäillä, että juoksutapahtuman järjestämisestä ja turvallisuudesta sekä lupaehtojen täyttämisestä vastannut yhtiö on laiminlyönyt tahallaan tai huolimattomuudesta johtuen ilmoitusvelvollisuuden ja aiheuttanut näin huomattavaa vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

– Yhtiö ei ollut toimittanut viranomaisille mitään asiakirjoja, kuten tapahtumailmoitusta tai ensihoitosuunnitelmaa määräajassa. Järjestyksenvalvojia ei myöskään ollut riittävästi, Kiiski jatkaa.

Esitutkinnassa on selvinnyt myös, että tapahtuman pelastussuunnitelma ja turvallisuusasiakirjat oli toimitettu viranomaisille vasta tapahtuman ollessa jo käynnissä ja siksi asiassa on syytä epäillä myös pelastusrikkomusta.

Talousrikostutkinnan keskeinen näkökulma rikostutkinnassa oli selvittää, onko menettelyllä saatu oikeudetonta taloudellista hyötyä.

– Yksittäisen tapahtuman osalta oikeudeton hyöty on esitutkinnan perusteella jäänyt kohtuullisen pieneksi, joten poliisi ja syyttäjä arvioivat yhdessä, että sakko on tässä tapauksessa riittävä sanktio, Kiiski kertoo.

Rikoksesta epäiltynä ja sakkomenettelyn kohteena oli johtohenkilö, joka on ollut vastuussa yrityksen operatiivisesta johtamisesta sekä päätöksenteosta ja siten tapahtuman järjestämisestä yhtiön puolelta.

Esitutkinta on tehty loppuvuoden 2019 aikana hyödyntämällä talousrikostutkinnassa käyttöönotettua niin sanottua nopeutetun tutkinnan mallia.

Nopeutetun esitutkintaprosessin tavoitteena on muun muassa vähentää avoimena olevien talousrikosjuttujen määrää. Mallin avulla on kyetty lyhentämään myös rikosten tutkinta-aikoja.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja