Julia Robertsin haluttiin esittävän tunnettua afroamerikkalaista vapaustaistelijaa – tuotannolta käsittämätön perustelu: "Ei kukaan tule huomaamaan eroa"

Julia Roberts olisi alunperin haluttu kiinnittää historiallisen vapaustaistelija Harriet Tubmanin rooliin. 

Marraskuussa Yhdysvalloissa julkaistiin historiallinen draamaelokuva Harriet, joka kertoo tarinan tunnetun afroamerikkalaisen vapaustaistelijan Harriet Tubmanin elämästä. Elokuvassa pääosaa esittää näyttelijä Cynthia Erivo

Elokuvaan kaavailtiin alunperin täysin toista näyttelijää, joka toisi Tubmanin henkiin valkokankaalla. Tuottaja-käsikirjoittaja Gregory Allen kertoo, että alunperin käynnistäessään kyseistä elokuvaprojektia jo vuonna 1994 erään elokuvastudion edustaja ehdotti päärooliin Julia Robertsia

Hiljattain antamassaan haastattelussa Allen muisteli, että 1990-luvulla Hollywoodin ilmapiiri oli varsin erilainen kuin nykyään. Allen kertoi kuulleensa, että yksi studion johtohenkilöistä oli eräässä tapaamisessa kertonut, kuinka paljon hän rakasti elokuvan käsikirjoitusta ja esitti oman ehdotuksensa roolituksesta. 

– "Otetaan Julia Roberts esittämään Harriet Tubmania." Kun joku huomautti, ettei Roberts voisi olla Harriet, johtohenkilö vastasi: "Se tapahtui niin kauan sitten. Ei kukaan tule huomaamaan eroa". 

Vuosikymmeniä myöhemmin elokuva näki viimein päivänvalonsa marraskuussa 2019, eikä afroamerikkalaisen Tubmanin roolissa nähdä valkoihoista Robertsia. Allenin mukaan erityisesti elokuvat 12 Years a Slave sekä The Black Panther tasoittivat tietä Harriet-elokuvalle muuttamalla merkittävästi afroamerikkalaisia representaatioita Hollywoodissa.

Allen kertoo, että amerikkalais-englantilaisen Cynthia Erivon valinta Tubmanin rooliin oli hänelle erittäin selkeä. 

– Heti kun hän avasi suunsa, mietin, että "Kyllä, tuo on Harriet". Myöhemmin laitoin sähköpostia tuottajille todeten: "Hän on Harriet. Hän on täyttä dynamiittia". 

Tubmanin tarina on ollut jo pitkään tekeillä Hollywoodissa. Eräässä vaiheessa näyttelijä Viola Davisin oli tarkoitus esittää aktivistia. Uuden elokuvan ohjasi Kasi Lemmons ja sitä tähdittävät Erivon rinnalla muun muassa Janelle Monae sekä Leslie Odom Jr.

Harriet Tubman, syntymänimeltään Araminta Ross, syntyi vuoden 1822 tienoilla orjaksi. Hän pakeni vuonna 1849 ja omisti elämänsä aktivismille, puolustaen sekä afroamerikkalaisten että naisten oikeuksia. Tubman auttoi elämänsä aikana lukuisia orjia pakoon omistajiltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja