Mainos

Jukka Tammi on 95-elokuvan ristiriitainen hahmo – oli MM-kisoissa lähes pelikyvytön

Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta kertovassa elokuvassa 95 yksi pääosassa olevista kiekkotähdistä on Jukka Tammi – maalivahti, joka ei pelannut legendaarisissa MM-kisoissa otteluakaan.

Tammi oli vuoden 1995 kisoihin tultaessa jo 33-vuotias veteraani, joka oli ollut mukana voittamassa niin Calgaryn 1988 ensimmäistä olympiamitalia, vuoden 1991 Kanada-cupin pronssia kuin myös edellisen vuoden MM- ja olympiamitaleita.

Tukholman kultakisoista hänet muistetaan pelitapahtumien sijaan mestaruusjuhlista, joissa Ilves-veskari tanssitti MM-pokaalia pelkässä alusasussa ja alasuojissa. 95-elokuvassa Tammea esittää Suomen tämän hetken kärkinäyttelijöihin kuuluva Lauri Tilkanen, jonka roolihahmo joutuu käymään läpi pettymystä ilman peliaikaa jäämisestä.

Elokuvan tuottaja Jarkko Hentula kertoi tiistain lehdistötilaisuudessa, ettei työryhmä lähtenyt tekemään dokumenttielokuvaa, vaan joissain kohdissa mentiin draamaan ehdoilla. Oliko siis Tammen turhautuminen fiktiota vai faktaa?

– Taisto sanoi itse, ettei siinä ollut mitään ristiriitaa, vaikka hän ei päässyt pelaamaan. Mestaruus voitettiin joukkueena ja enemmän tuettiin ykkösmaalivahtia. Kaikki tunsivat kuitenkin olevansa mukana ja osa mestaruusjoukkuetta, Tilkanen kertoo roolihahmostaan.

– Jos tämmöistä näkökulmaa tuohon elokuvaan haettiin, niin se on ehkä sitten se fiktiivinen osa, josta Hentulakin puhui, hän jatkaa.

Tilkaselle tsempparin rooli sopi hyvin, sillä hän ei jääkiekkotaustastaan huolimatta ole tottunut pelaamaan maalivahtina.

"Nilkkaa piti kasassa vahva iho" 

Maailmanmestarijoukkueen lääkäri Juhani Ikonen kertoi toisen, mielenkiintoisen näkökulman Jukka Tammen MM-turnauksesta. Jarmo Myllyksen ja Ari Sulanderin kanssa maalivahtitrion muodostaneen tamperelaisen nilkka oli kyseisessä turnauksessa täysin tohjona.

– Taiston nilkka oli siinä kunnossa, että kun normaalisti nilkkaniveltä pitävät kasassa jänteet ja nivelsiteet, niin hänen nilkkaansa piti kasassa vahva iho. Se oli ihan valmis, Ikonen letkauttaa.

Ikonen operoi itse Tammen nilkan kisojen jälkeen. Kisoissa jalka olisi ehkä kestänyt yksittäisen ottelun, mutta koko turnauksen läpivieminen päätorjuntavastuussa olisi ollut tekemätön paikka.

– Hän pärjäsi sen kanssa, mutta se oli tosi surkeassa kunnossa, Ikonen sanoo.

Siitä huolimatta Ikonen pitää Tammen vahvaa esiin nostamista täysin perusteltuna ratkaisuna elokuvaa tehtäessä.

– Hän oli hyvin tärkeässä roolissa niissä kisoissa. Hänellä oli pitkä kokemus ja näkemys siitä, miten joukkue toimii. Siinä mielessä hän on ihan oikea henkilö, Ikonen pohtii.

Katsomo-video ei ole saatavilla

1:38

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.