Mainos

Juicen 12. teos maailmaan

Musiikintekijänä ovat sanat olleet Juice Leskiselle tärkeämpiä kuin sävelet. Onhan pop-nestori mm. ilmoittanut, että hänelle musiikki on keino saada lyriikkaansa esille. Levyjensä ohella Suuri sudeettisavolainen on silti ehtinyt julkaista 12 kirjaakin.

Leskisen taival kirjailijana on sisältänyt niin suorasanaista tekstiä kuin runouttakin. Sonetteja laumalle -lyriikkateoksen vuonna 1975 aloittaman kirjauran tuorein julkaisu on runokirja Aika jätti. Juice Leskinen korostaa, että hänelle runous on ennen muuta karsimisen jaloa taidetta.
-Kun kirjoitan runon, siihen saattaa tulla aluksi 48 sivua. Sitten alkaa karsinta, jossa otetaan pois kaikki mikä ei kuulu mukaan. Lopulta jäljellä on noin neljä riviä, tamperelainen kertoi Turun kirjamessuilla viikonloppuna. Maestrolle hetken inspiraatio on muutenkin vasta työprosessin alku.
-Teen muistiin- ja muita panoja. Juice myöntää olevansa sekä satiirikko että romantikko - ja niiden päälle vielä diabeetikko. Pari keskeistä lisämäärettäkin mieheltä herkeää:
-Minä olen ihmisenä lämmin ja vittumainen. Leskinen tosin haluaa muistuttaa, että hänen tuotantonsa tunteminen ei vielä merkitse sitä, että lukija tai kuulija tuntisi hänet itsensä. Nämä ovat taiteilijan mukaan kaksi tyystin eri asiaa.

Nainen on tuonen veroinen

Aika jätti -teoksen runot sivuavat jälleen aihetta, joka etsiytyy tämän tästä pintaan Juicen hengentuotteissa. Tämä teema on kuolema.
-Näyttää siltä, että osallistun hautajaisiin joka vuosi. Suvustani on kuollut väkeä viime vuosina paljon, ja sen lisäksi muusikkotuttavia kuolee niittämällä. Kuolema on tietysti suuri asia, mutta en minä sen vuoksi rupea mustiin pukeutumaan. Minä en pelkää kuolemaa - en vain haluaisi olla paikalla, kun se tulee.

Eräässä tuoreen kirjan runossa minäkertoja kävelee hautausmaalla. "Enkä voinut kuin ajatella, kuinka alas ihminen vajoaakaan". Tuonen yksi tärkeä vastavoima Leskiselle on arjessa toimiva nainen. Siinä missä Juice, mies, kamppailee työllään tv-kanavia ja lehtiä vastaan, nainen on arkiaskareissaan suvereeni.
-Turha kysyäkään, kumpi tekee maailmastaan näköisempänsä.
Naisen hiljaista elämänvoimaa ja -ymmärrystä valottaa myös mm. runo Viisas neitsyt.
-Parempi on antaa neitsyytensä ääliölle / kuin säästää sitä häntä varten.

Juice Leskisen kenties vähimmin tunnettu kirjallinen minä paljastuu hänen Räkä ja roiskis -kirjoistaan. Kolme tähän mennessä ilmestynyttä räkäroiskis-opusta esittelevät Leskisen, joka päästää itsensä mellastamaan lapsenomaisten sanaleikkien maailmaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.