Mainos

Juha Valjakkala siirretty Helsingin vankilaan

Kolmoissurmaaja Juha Valjakkalan pakomatka päättyi eilen illalla Helsingissä. Kolmatta päivää pakomatkalla ollut karkuri on siirretty Sörnäisten vankilaan, pidempiaikaisesta sijoituksesta päätetään myöhemmin.

Kolmoismurhaaja Juha Valjakkala on siirretty Helsingin vankilaan Sörnäisiin.

Vankeinhoitoviranomaiset aloittavan heti neuvottelut Valjakkalan pitempiaikaisesta sijoituspaikasta. Päätös sijoituspaikasta tehdään ensi viikon aikana.

Silminnäkijät: Valjakkala oli rauhallinen

Maanantaista asti karussa ollut Valjakkala (nykyiseltä nimeltään Nikita Joakim Fouganthine) jäi eilen illalla kiinni Helsingissä Maunulan kaupunginosassa.

Valjakkala tavoitettiin yksityisasunnosta operaatiossa, johon osallistui poliiseja eri puolita pääkaupunkiseutua. Mukana oli myös Helsingin poliisin valmiusyksikkö eli niin sanottu Karhu-ryhmä. Poliisin mukaan Valjakkala ei tehnyt vastarintaa pidätettäessä.

Maunulan auto murhaajan käytössä?

Valjakkala pakeni maanantaina kello 23 Haminan avovankilasta, asuinparakin ikkunasta.Keskusrikospoliisin rikoskomisario Kari Jalosen mukaan joku vangeista sulki ikkunan, ettei miehen pakoa heti huomattaisi.

Rikoskomisario Erkki Mäkelä Haminan poliisista sanoo, että Valjakkalan epäillään ottaneen auton käyttöönsä paon jälkeen Haminan Neuvottoman kylästä, joka sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta.

- Tässä vaiheessa ei ole tietoa, onko hän saanut apua matkalla, Mäkelä sanoo.

Valjakkalaa epäillään tällä hetkellä vain moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, koska avovankilasta luvatta poistuminen ei ole rikosoikeudellisesti rangaistavaa. Asiasta on korkeimman oikeuden päätös vuodelta 1947.

Mäkelä ei usko, että kolmoismurhaaja olisi juossut tai kävellyt koko matkan pakoautolle. Pikemminkin joku oli odottamassa ja kuskasi hänet sopivan auton luokse.

Pako-Nissan löytyi myöhemmin Helsingin Maunulasta. Jalonen on vakuuttunut, että auto oli Valjakkalan käytössä.

- Asunnosta löytyi sellaista tavaraa, joka on sieltä autosta viety. Onneksi näin vähillä selvittiin, Jalonen sanoo.

Ei lomia

Vankeinhoitolaitoksen pääjohtajan Esa Vesterbackan mukaan Valjakkala menettää poistumislupansa. Menetyksen pituutta on vaikea arvioida etukäteen.

- Näissä on kysymys siitä, milloin kriteerit luotettavuuden tasosta täyttyvät, ja voidaan pitää riittävän todennäköisenä ehtojen noudattamista. Tämä tilanne ei ole lisännyt Valjakkalan luotettavuutta. Tässä on pitkä tie edessä, hän sanoo.

Vesterbacka ei halua kertoa, mikä kolmoismurhaajan pakenemisen taustalla oli.

- Ihmismieli on kummallinen, Vesterbacka sanoo.

Armahdys käsittelyssä

Valjakkala surmasi kolme ihmistä Ruotsin Åmselessa vuonna 1988. Hänet saatiin kiinni viikon paon jälkeen Tanskasta ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Valjakkala on anonut armahdusta useita kertoja. Tammikuussa korkein oikeus päätyi puoltamaan armahdusta.

Valjakkalan armahdusanomus presidentille on paraikaa käsiteltävänä, mutta viranomaiset ovat arvioineet tuoreen pakoyrityksen lykkäävän hänen vapautumistaan.

Luvaton poistuminen Haminan työsiirtolasta oli Valjakkalan viides vankilapako. Valjakkala on suorittanut kolmesta murhasta saamaansa elinkautista yli 18 vuotta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

(30.11.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.