Jouluna koronatesteihin hakeuduttiin normaalia vähemmän – näin se vaikuttaa tilastoituihin tartuntalukuihin

Suomalaiset matkustivat joulun aikana selvästi normaalia vähemmän 1:50
Suomalaiset matkustivat joulun aikana selvästi normaalia vähemmän – katso videolta, minne lomailijat suuntasivat

Asiantuntijoiden mukaan koronaviruksen torjumisessa ei ole varaa lipsua.

Suomalaiset eivät ole hakeutuneet loma-aikaan aivan toivotulla tavalla koronavirustesteihin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen. Puumalainen sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n koronatilannekatsauksessa, että tämä vaikuttaa myös tällä hetkellä tilastoituihin tartuntamääriin.

Puumalainen lisää, että tällä viikolla alkuviikon päivissä ei ole ollut samaa nousua tartunnoissa kuin tavallisesti.

Hänen mukaansa tapausmäärissä on ollut viime viikkojen aikana laskua. Myös koronaviruksen tapausilmaantuvuus on laskenut suuressa osassa Suomea viimeisellä kahden viikon jaksolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki puolestaan sanoi tilaisuudessa, että koronaviruksen torjuntatoimissa ei ole varaa lipsua, koska muuten tartuntamäärät kasvavat varmasti. Epidemia on hänen mukaansa yhä voimissaan.

Voipio-Pulkin mukaan joulunpyhien pienemmät testimäärät ja niiden raportoimisen viive vaikeuttavat todellisten tartuntamäärien arviointia. Joulunajan matkustamiseen liittyvien tartuntojen seuraukset näkyvät vasta lähipäivinä, hän arvioi.

Aiemmin tänään Suomessa raportoitiin 283 uutta koronavirustartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat