Joulukukat ovat allergisen kiusa

Joulutähti ja hyasintti tuovat joulun, mutta monille myös allergiaoireita. Allerginenkin voi kuitenkin luoda joulutunnelmaa kukilla, sillä useita allergiaturvallisia joulukukkiakin on.

Jouluun liittyvät usein vierailut sukulaisten ja ystävien luona. Joulukukka on tunnelmallinen tervehdys, mutta saattaa aiheuttaa saajalleen enemmän päänvaivaa kuin mielihyvää.

Joulutähti ja hyasintti ovat klassisia joulukukkia. Useimmat muistavat, että hyasinttia ei kannata viedä allergiaperheeseen, koska siinä on hyvin voimakas tuoksu. Hajuton joulutähti koetaan turvallisemmaksi vaihtoehdoksi, mutta todellisuudessa myös se voi aiheuttaa allergiaoireita. Joulutähdessä on maltiaisnestettä, joka voi aiheuttaa ärsytystä ja hengenahdistusta päästessään huoneilmaan ja oireet voivat olla erityisen hankalia, mikäli maltiaisneste vaikuttaa yhdessä huonepölyn kanssa.

Myös sypressi ja skimmia kannattaa jättää kauppaan. Kuusikaan ei ole tervetullut tuliainen jokaiseen kotiin, sillä myös se voi aiheuttaa allergiaoireita yllättävän monelle.

Nämä kukat tuovat joulun myös allergiakotiin

Allergia- ja astmaliitto suosittelee allergisten joulukukiksi esimerkiksi silkkikukkia tai joulukaktusta. Myös annansilmä ja tulilatva ovat turvallisia valintoja. Tulppaanit ja amaryllikset käyvät useimmille, mutta tulppaani voi käydä koivuallergisen nenään.

Jos et pelkää perinteiden rikkomista, voit kokeilla myös uudempia joulukukkia. Tällaisia ovat esimerkiksi atsalea, gerbera, flamingonkukka, orkideat, timanttiananas, jouluruusu ja huonekoiso. Huonekoiso ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto lapsi- tai eläinperheeseen, sillä sen hedelmät ovat myrkyllisiä.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat