Allergisen kodin joulutoive: Tuoksuton pukki, kiitos!

Allergia- ja astmaliiton joulumuistio antaa vinkkejä joulun makujen ja tuoksujen myllerrykseen.

Huomaavainen kauppias sijoittaa tuoksukynttilät, joulukukat ja muut voimakkaasti tuoksuvat tuotteet etäälle sisäänkäynnistä ja kassoista.

Valitse tuoksuttomat kynttilät. Ylipäätään runsas kynttilöiden polttaminen ei ole suositeltavaa, koska se heikentää sisäilman laatua ja voi siten aiheuttaa hengitysoireita varsinkin astmaatikoille.

Kukista joulukaktus, tulilatva, annansilmä ja silkkikukat sopivat kaikille, tulppaanit ja amaryllikset useimmille. Hyasintti ärsyttää monia voimakkaan tuoksunsa vuoksi. Joulutähti aiheuttaa myös joillekin hengitystieoireita.

Joulukuusi voi olla ulkona, jos se vaikeuttaa hengitystä sisällä. Muovikuusi ei aiheuta oireita. Se on hyvä tuulettaa ennen käyttöä, pölyt voi myös suihkuttaa pois.

Erimenu.fi -palvelu hakee allergiselle sopivat ohjeet myös joulupöytään. Haun voi rajata muna-, maito- ja soija-allergisille sopiviin ohjeisiin, samoin laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruoanlaittoon ja leivontaan. Erimenu.fi on Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen verkkopalvelu, ja se on maksuton ja avoin kaikille kuluttajille.

Tumma suklaa sopii maitoallergisille ja valkoinen suklaa kaakaoallergiselle.

’Saattaa sisältää pähkinää’ -merkintä on lisätty moniin suklaapakkauksiin. Se on tärkeä varoitus vakavasti pähkinäallergisille ja tällä merkinnällä varustettua tuotetta ei pidä tarjota voimakkaasti pähkinäallergiselle. Valtaosalle merkintä on kuitenkin turha, sillä ’saattaa sisältää’ -merkittyjen tuotteiden allergeenimäärä on hyvin pieni.

Glögeissä, likööreissä ja muissa alkoholijuomissa on erilaisia mausteita tai väriaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Maustamattomat puna- ja valkoviinit sopivat useimmille allergisille.

Joulun mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat eniten allergiaoireita. Turvallisia maustevaihtoehtoja ovat ainakin siirappi, muut sokerit ja suola.

Lääkevarasto kannattaa tarkistaa ennen juhlapyhiä, jolloin monet apteekit rajoitetummin avoinna. Adrenaliini-injektorin käyttöaika on hyvä tarkistaa ennen pyhiä tai lomamatkaa.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat