Jos nämä kaksi asiaa eivät luonnistu enää samaan aikaan, voi aivoterveys olla heikentynyt

Dementia voi iskeä jo työiässä – milloin muistioireista pitää huolestua? 10:56
KATSO MYÖS VIDEO: Työikäisten muistisairaudet: Mitkä ovat riskitekijät ja milloin pitää hakeutua lääkäriin?

Kykenetkö puhua pälpättämään lenkkeilyn aikana? Jos pelkkä käveleminen vaatii keskittymistä siinä määrin, ettet pysty keskustelemaan samalla, voi olla syytä huolestua aivojen terveydestä.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus on selvittänyt, että ihmisten kyky tuottaa puhetta samaan aikaan, kun he kävelevät, on alkanut heikkenemään noin vuosikymmenen nuoremmassa iässä kuin aiemmin on luultu.

Harvardin lääketieteellisen yliopiston sekä yliopiston kanssa yhteistyössä toimivan Hebrew SeniorLife -seniorikeskuksen tutkijat saivat selville, että puheen ja kävelyn yhtäaikaisen tuottamisen aidot heikkenevät jo 55-vuotiailla, eivätkä vasta 65-vuotiailla.

Vaikeudet kävelyn ja puheen yhtäaikaisuudessa voivatkin olla varoitusmerkki dementiasta, kertoo New York Post.

Dementia on oireyhtymä, johon liittyy muistihäiriöiden lisäksi muun muassa kielellisiä häiriöitä, vaikeuksia tunnistaa kasvoja tai esineitä, arkisten toimintojen, kuten parran ajon tai pukeutumisen vaikeuksia, ja ongelmia suorittaa vaativia tehtäviä, kuten suunnistamista paikasta toiseen, kertoo Muistiliitto.

Tutkijoiden mukaan kävelyn ja toisen samanaikaisen tehtävän suorittamista tulisi seurata keski-iästä alkaen, jotta kaatumiset ja niiden aiheuttamat vammat voitaisiin välttää.

– Arvioimme suuren määrän 40–64-vuotiaita ihmisiä ja huomasimme, että kyky kävellä hiljaisessa ympäristössä pysyi kohtuullisen tasaisena tässä ikähaarukassa, sanoo johtava tutkija Junhong Zhou.

Zhoun mukaan tutkijat pystyivät kuitenkin havaitsemaan hienovaraisia, mutta merkittäviä muutoksia kävelyssä ja helpon matematiikanlaskun lausumisessa ääneen samaan aikaan noin ikävuodesta 55 alkaen, vaikka tutkittavien ryhmä koostui suhteellisen terveistä ihmisistä.

"Tärkeä merkki aivoterveydestä"

Tutkijat seurasivat 640:tä eri ikäistä espanjalaista, joiden tehtävä oli puhua ja kävellä samaan aikaan. The Lancet Healthy Longevity -alustalla julkaistu tutkimus toteutettiin vuoden 2018 toukokuun ja vuoden 2020 heinäkuun välisenä aikana.

– Erilaisten samanaikaisten tehtävien suorittaminen on tärkeä merkki aivoterveydestä, kun mitataan ikääntymisen vaikutuksia neurologiaan, kertoo Zhou.

Zhoun mukaan tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että dementian ehkäisystä tulisi huolehtia jo paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin on ajateltu.

Zhou kertoo kuitenkin, että tutkimustuloksista löytyi jotain positiivistakin. Jotkut yli 60-vuotiaat suoriutuivat kävely-puhe-testistä onnistuneesti, mikä voi viitata siihen, että toiset ihmiset eivät ole niin alttiita ikääntymisen vaikutuksille.

Jatkossa Zhou toivoo tutkimuksen keskittyvän siihen, mitkä elämäntapaan ja muihin mitattaviin ja muokattaviin tekijöihin liittyvät yksityiskohdat tukevat kaksoistehtävissä suoriutumista vanhalla iällä.

Lue myös:

    Uusimmat