Jope Ruonansuun kunniaksi järjestetään muistokonsertti – kutsuvieraslistalla jopa valtionpäämiehiä, mutta kaikilla on mahdollisuus osallistua: "Sitä varten ystävät on olemassa"

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuu on kuollut 56-vuotiaana 1:47
Viihteen monitaiturina tunnettu Jope Ruonansuu kuoli 56-vuotiaana

56-vuotiaana menehtyneen taiteilija Jope Ruonansuun kunniaksi järjestettävän Aatteleppa Jope -muistokonsertin on suunniteltu tapahtuvan 19. syyskuuta Lahdessa.

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuun muistolle suunnitellaan 19. syyskuuta järjestettävää muistokonserttia, jonka on määrä toteutua Lahdessa sijaitsevassa Ace Cafessa. Muistokonsertista uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat

Ruonansuu menehtyi lauantaina 18. heinäkuuta. Hän oli kuollessaan 56-vuotias. Ruonansuulta löydettiin ruokatorven syöpä vuonna 2018, minkä jälkeen hän ei enää esiintynyt julkisuudessa. Ruonansuun manageri Tapio Pieskä vahvisti kuoleman liittyneen Ruonansuun sairastamaan syöpään.

Aatteleppa Jope -muistokonserttia operoivat Ruonansuun läheiset ystävät Riku RoutoMarkku "Mato" Valtonen sekä taiteilijan pitkäaikaisena managerina toiminut Tapio Pieskä. Routo kertoo MTV Uutisille, että Ruonansuu oli aktiivinen moottoripyöräharrastaja jolle Lahden moottoripyörämuseo ja sen yhteydessä toimivat tilat olivat tärkeitä paikkoja. Muistokonsertin tuotot menevät Ruonansuun omaisille.  

– Kun katseli sitä touhua, kun Jope sairastui ja keikat hävisivät, mielestäni tämä on vähintä, mitä tässä voidaan tehdä. Teimme aika nopealla aikataululla tämmöisen tapahtuman, mihin myydään sitten lippuja ja me myös striimaamme sen, että kaikki näkevät sen, Routo kertoo. 

– Tämä oli Jopelle tärkeä paikka. Jope kävi täällä jatkuvasti ja meillä oli kaikenlaisia suunnitelmia. Kun Jopelta ei enää ääntä lähtenyt, niin Jope suunnitteli meille tähän kaikkea kivaa, mitä sitten voisi tulevaisuudessa eläkepäivillä tässä touhuilla.

Routo ei vielä paljasta, ketä muistokonsertissa tullaan näkemään, mutta esiintyjät ovat miehen mukaan "Jopen hyviä ystäviä", joista osa lukeutuu Suomen kärkimuusikoihin. Kenellä vain on mahdollisuus päästä katsomaan konserttia paikan päälle, mutta yleisöön on kutsuttu myös henkilöitä, jotka vaikuttivat Ruonansuun omaan taiteeseen. 

– Kutsu laitetaan kaikille, joita Jope on imitoinut.  

Muistokonsertti on saanut siunauksensa myös Ruonansuun omaisilta, jotka ovat olleet otettuja suunnitelmista. Routo ja Ruonansuu olivat hyviä ystäviä vuosikausien ajan.

– Eilen kävimme hänen kotonaan lesken ja lasten luona, heitä moikkaamassa. Mari (Ruonansuun vaimo) oli sitten sitä mieltä, että hienoa, että tämmöinen tehdään, niinkuin onkin. Sitä varten ystävät on olemassa.  

Ruoto kertoo muistelleensa hänen ja Ruonansuun ystävyyttä monin tavoin sen jälkeen, kun hänen rakas ystävänsä menehtyi. Routon mukaan kaksikko tapasi toisensa aikoinaan Lahdessa moottoripyörämessuilla, jossa Ruonansuu oli vierailemassa tyttärensä Saaran kanssa. 

– Siitä asti olimme tosi hyviä kavereita, momenlaista tehtiin. Jope tykkäsi siitä, että täällä meidän paikassa hän oli tavallinen moottoripyöräharrastaja, eikä mikään tähti. Jope arvosti myös sitä, että hän saa olla rauhassa. Tottakai aina joku kävi nimmarin pyytämässä, mutta Jopehan oli tavallinen ihminen ja se on se, miksi ihmiset hänestä niin paljon pitävät. Sitä arvostettiin. 

Ruonansuu tunnettiin muun muassa näyttelijänä, koomikkona, muusikkona sekä imitaattorina. Ruoton mukaan hänen suosikki-imitaatioitaan olivat esimerkiksi Ruonansuun tulkinnat perämoottorin sekä junan vessan äänistä. 

– Se äijä oli ihan tajuton lahjakkuus. 

Lue myös:

    Uusimmat