"Jonossa lähes tapellaan leivästä"

Studio55 kysyi Helsingin Kallion leivänjakelun asiakkailta, mikä saa heidät jonottamaan leipää.

− Kun hyvää leipää saa ilmaiseksi, niin miksi ei. Minulla olisi varaa ostaa leipää itsekin, eikä taantuma ole vaikuttanut taloudelliseen tilanteeseeni, kertoo eläkeläismies.

− Töitä on niin vähän nykyisin, eikä kirjoittamiani juttuja enää osteta. Taantuma on vaikuttanut kulttuurimenoihin, ja sitä kautta työhöni, sanoo kulttuurista kirjoittava freelance-toimittaja.

− Tulen kerran viikossa hakemaan leipää täältä, kun rahat eivät muuten riitä. Elän kuntoutustuella, ja siksi taloudellinen tilanteeni on nyt heikko, kertoo 49-vuotias tutkimusteknikko ja kahden lapsen isä.

− Elän kädestä suuhun, ja haen täältä aina tarvittaessa leipää. Töitä ei ole, vaikka olen hakenut useaan paikkaan. Leipäjonossa ihmisillä ei usein ole tarpeeksi kärsivällisyyttä, kun tuoreesta leivästä lähes tapellaan, sanoo 45-vuotias varastolla työskennellyt mies.

− Rahat ovat vähissä, eikä töitä ole. Sain potkut bussikuskin työstä, enkä saa muuta koulutusta ikäni vuoksi. Minulle ehdotettiin ennenaikaista eläkettä, sanoo 52-vuotias mies.

− Siinä missä asiakkaiden määrä on lisääntynyt, on leivän määrä vähentynyt, tiivistää Pelastusarmeijan leivänjakelupisteen vapaaehtoinen työntekijä.

Lue myös:

    Uusimmat