Jokerit painoi paniikkinappulaa viime hetkellä – lentokone oli lähtövalmiina

1:16
Katso videolta asiantuntijoiden kommentit: Antero Mertaranta uskoo sivistyneiden Jokeri-pelaajien huokaisseen helpotuksesta Minsk-lennon peruttua: "Antaa ulospääsytien heille"

KHL-jääkiekkojoukkue Helsingin Jokerien lento Valko-Venäjälle on peruttu, eikä joukkue pelaa KHL:n avausotteluaan tänään Minskissä. Jokerien oli määrä lentää tänään illalla paikallisen Dinamon kanssa pelattavaan avausotteluun.

Helsinki-Vantaan liikelentoterminaalissa paikalla olleen Lehtikuvan kuvaajan havaintojen mukaan paniikkinappulaa painettiin ilmeisesti aivan viime hetkillä. Lentokone oli jo lähtövalmiina ja joukkueen logistiikkajohtaja oli paikalla matkatavaroineen, kun tieto tuli. STT ei ole tavoittanut logistiikkajohtajaa tai ketään muutakaan kommentoimaan, miksi lähtö lopulta peruuntui ja näin nopealla aikataululla.

Jokerien Valko-Venäjän-pelimatka oli kohdannut vastustusta lähes kaikilta kuviteltavissa olevilta tahoilta. Esimerkiksi Jokerien kannattajayhdistys Eteläpääty ry otti voimakkaasti kantaa Valko-Venäjälle lähtöä vastaan. Joukkueeseen on vedottu ministeritasolta asti, ja viimeisimpänä Jokereiden Instagram-tilin seinälle on ilmestynyt satoja suomen- ja englanninkielisiä viestejä, joissa pyydetään joukkuetta olemaan tukematta ”säälimätöntä diktaattoria”.

Diktaattorilla viitataan 26 vuotta maata itsevaltaisin ottein hallinneeseen ja usein hokkarit jalassa esiintyvään Valko-Venäjän presidentiksi julistautuneeseen Aljaksandr Lukashenkaan. Lukashenkan uudelleenvalinnan varmistaneita vaaleja pidetään laajasti vilpillisinä. Niitä seuranneissa mielenosoituksissa on tehty massoittain mielivaltaisia pidätyksiä, median- ja sananvapautta on rajoitettu entisestään ja pidätettyjä on muun muassa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan myös kidutettu.

Myös paikallisjoukkueen fanit protestoivat

Myös paikallisen Dinamon kannattajat ovat aiemmin ilmoittaneet boikotoivansa otteluita. Boikotti juontaa juurensa siitä, että muun muassa joukkueen seurapomo Dmitri Baskov on ilmoittanut, että Lukashenkalla on hänen täysi tukensa.

Minskin Dinamon faniklubi Byzone julkaisi jo pari viikkoa sitten Instagram-tilillään avoimen kirjeen, jossa ilmoitti boikotoivansa joukkueen kotipelejä ”ilman määräaikaa” eli toistaiseksi. Klubi vaatii muun muassa rehellisiä uusia presidentinvaaleja, pidätettyjen vapauttamista ja väkivallan tuomitsemista.

– On häpeä tulla identifioiduksi joukkoon, joka tukee turvallisuusjoukkojen laittomuuksia ja Valko-Venäjän kansan kansanmurhaa, faniklubi muotoilee kannanottonsa.

Jokerien fanit ovat olleet sitä mieltä, että ottelusta pitäisi antaa luovutusvoitto. Luovutusvoiton lisäksi ottelun jättäminen väliin maksaisi kolme miljoonaa ruplaa, joka on reilut 30 000 euroa. Jokereiden liikevaihdossa tämä on pisara meressä, sillä raskaasti tappiollisen seuran liikevaihto oli viime vuonna 14,4 miljoonaa euroa.

Jokerit siirtyi kotimaisesta SM-liigasta KHL:ään vuonna 2014.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja