Jokerien SM-liigapaluu vastatuulessa: Liigapomo epäilee jo aikataulua, Helsingin jäähallia ei ole edes kysytty

Kiekkolegenda Teemu Selänne mukaan Jokerien toimintaan – katso kiekkotaiturin kommentit 4:12
NHL-legenda Teemu Selänne avasi heinäkuun alun Bermuda-tennisturnauksen yhteydessä osuuttaan Jokerien liigapaluuhankkeessa.

Paluuta jääkiekon SM-liigaan suunnittelevalta Helsingin Jokereilta odotetaan lokakuun loppuun mennessä hakemusta Liigan lisenssitoimikunnalle. MTV Urheilun saamien tietojen mukaan monet hakemukseen vaadittavat avainkohdat ovat yhä alkutekijöissään.

Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoi, että Jokerien puolelta alustavissa keskusteluissa on ollut mukana useampia tahoja, mutta toistaiseksi seuran kanssa ei ole käyty neuvotteluita ennen varsinaisen lisenssihakemuksen jättämistä.

Hiltusen mukaan SM-liiga on neuvonut paluuta suunnittelevan seuran edustajia muun muassa osakkuuteen ja hakemuksen aikatauluihin liittyvissä asioissa. Vielä ei ole hänen mukaansa varmaa edes se, jättääkö Jokerit lisenssihakemustaan määräaikaan mennessä.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

– Mitään konkreettista ulostuloa tai päätöstä siitä, että he lyövät hakemuksen sisään, ei ole vielä tullut, Hiltunen sanoo.

SM-liigan puheenjohtaja nostaa selvittämättömissä asioissa päällimmäiseksi olosuhdeasiat – esimerkiksi sen, missä joukkue kotiottelunsa pelaisi – sekä oman alkupääoman hankkimisen.

– Minulla on tällä hetkellä sellainen olo, että asioita on varmasti vielä auki. En ole tällä hetkellä ihan luottavainen, että selviävätkö asiat siinä aikataulussa, Hiltunen sanoo suoraan.

– Siinä on aika isoja asioita. Missä pelataan, ja varmasti sellainen tulee olemaan, että riittääkö pääomitus tilanteessa, jossa kassavirrat alkavat vasta myöhemmin. Kaikki on tulevaisuuden varassa, ja omaa pääomaa pitää olla riittävästi. Päivittäin työskentelevän organisaation pitäisi olla myös kasassa, hän jatkaa.

Aika käymässä vähiin, Kurri pitää kiinni seurasta

Jokerien lisenssihakemus vaikuttaa olevan edelleen varsin varhaisessa vaiheessa.

Liiga ilmaisi tiedotteessaan 13. heinäkuuta selväsanaisesti, että kaikki taloudelliset ja omistajuuteen liittyvät kytkökset Venäjään ja Jokerien aiempaan KHL-projektiin on katkaistava. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei seuran omistaja Jari Kurri voisi jatkaa missään roolissa Liiga-Jokereissa.

MTV Urheilun tietojen mukaan uuden ostajaryhmittymän neuvottelut Kurrin kanssa eivät toistaiseksi ole edenneet toivotulla tavalla.

– Tavoittelemme ratkaisua, joka takaa parhaat mahdolliset resurssit viedä joukkue SM-liigaan ja jatkaa Jokereiden vahvaa junioritoimintaa. Tiedotamme luonnollisesti ratkaisuista sitten, kun asiat on sovittu, Kurri totesi MTV Urheilulle.

Myös neuvottelut seuran nimen ja logon omistavan Helsingin Jokerit ry:n kanssa ovat kesken. Emoseuran puheenjohtaja Kim Borgström ei halunnut kommentoida tilannetta millään tavalla.

Juttu jatkuu videon alla. 

MTV Urheilu uutisoi: Jari Kurrin asema Jokerien omistajana hiertää SM-liigassa – tästä on kyse! 4:11
MTV Urheilu uutisoi: Jari Kurrin asema Jokerien omistajana hiertää SM-liigassa – tästä on kyse!

Kesäkuussa Jokerien uusiin taustajoukkoihin mukaan ilmoittautunut Teemu Selänne puolestaan lupasi jo heinäkuun alkupäivinä uutta tietoa seuran laajenevasta omistuspohjasta "parin viikon päästä", mutta asiassa ei ole tapahtunut konkreettista edistystä reilun kuukaudenkaan aikana.

MTV Urheilu ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoittanut Selänteen asianhoitajaa Ari Lehtoa kommentoimaan Jokerien omistuspohjaan mahdollisesti tulossa olevia vahvistuksia.

MTV Urheilu uutisoi perjantaina, että muun muassa Suomen hiihtoliiton entisenä puheenjohtajana ja Halti Oy:n toimitusjohtajana työskennellyt Jukka-Pekka Vuori on ollut esillä Jokerien liigaprojektin yhdeksi keulakuvaksi. Vuori myöntää, että hän on ollut mukana Jokerien liigapaluuprojektissa, minkä lisäksi hän ei tyrmää mahdollista hallitusroolia.

Helsingin vanhaa jäähallia ei ole edes kysytty

Omistuspohjan rakentumisen ohella yksi Jokerien merkittävimmistä haasteista on kotiareenan löytyminen. Helsingin Ilmalassa sijaitsevan entisen Hartwall Arenan myynti on tällä hetkellä vaikeaa Venäjään kohdistuvien pakotteiden takia.

Yhdeksi vaihtoehdoksi nostettu Espoon Tapiolassa sijaitseva Barona Areena ei sen sijaan tule kysymykseen, jos Jokerit haluaa säilyttää kotipaikkansa Helsingissä. SM-liigaseura ei nimittäin voi pitää kotihalliaan toisessa kaupungissa tai kunnassa.

Näiden jälkeen ainoaksi vaihtoehdoksi jää Helsingin vanha jäähalli, joka toimii edelleen HIFK:n kotiareenana. Jokerit ja HIFK pelasivat vuosikymmenet liigakiekkoa samassa hallissa.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, ettei Nordenskiöldinkadun hallia pyörittävä Jääkenttäsäätiö ole toistaiseksi saanut minkäänlaista yhteydenottoa Jokerien suunnalta.

– Mitään virallista edes lähestymistä ei ole meitä kohtaan tullut. Ennen kuin sellainen tulee, en kyllä sen eteen tee töitäkään, sanoo Jääkenttäsäätiön toimitusjohtaja Tom Kivimäki.

Mahdollista toki on, että KHL-kotihallina toimineen nykyisen Helsinki Arenan myynnissä on tapahtunut sellaista edistymistä, miksi katseet Jokerien suunnalla on suunnattu tähän vaihtoehtoon Helsingin jäähallin sijaan.

Halli vaatisi remonttia kesken liigakauden

"Nordis" on nykyisessä asussaan sisustettu täysin HIFK:n tarpeita varten käytävien pylväsmaalauksista lähtien, mutta mitkään sopimusasiat eivät Kivimäen mukaan estäisi hallin muuttamista kahden liigaseuran kotiareenaksi. Pohdinta projektin käytännöllisistä ja juridisista yksityiskohdista voi kuitenkin käynnistyä vasta, kun Jokerit ottaa asiassa yhteyttä Jääkenttäsäätiöön.

Mikäli Jokerit mielisi Helsingin jäähalliin jo syksystä 2023 käynnistyvälle kaudelle, vuonna 1966 avatussa rakennuksessa pitäisi tehdä mittavia remonttitöitä jo tulevan kauden aikana. Tällä hetkellä hallista ei esimerkiksi löydy valmiita pukukoppitiloja, joihin Jokerit voisi kotipesänsä sijoittaa.

Periaatteellisella tasolla Kivimäki ei kuitenkaan näe esteitä Jokerien astumiselle takaisin vanhaan kotihalliinsa.

– Kiteytettynä voisi sanoa, että jos se oli vuonna 1997 mahdollista, niin miksei se olisi nykypäivänäkin mahdollista.

Jääkenttäsäätiö hallinnoi Helsingin kaupungin omistamaa jäähallia, jossa HIFK on vuokralaisena.

Lue myös:

    Uusimmat