Mitä nimiä Teemu Selänteen Jokerit-projektin takaa löytyy? Yksi seuraikoni vaikeni täysin, useat "käytettävissä"

Kiekkolegenda Teemu Selänne mukaan Jokerien toimintaan – katso kiekkotaiturin kommentit 4:12
Selänne kommentoi MTV Urheilulle heinäkuussa, että seuran toimintaan on tarkoitus saada mukaan Jokerit-legendoja.

Suomalainen jääkiekkolegenda Teemu Selänne paljasti heinäkuun alussa, että hän on tulevaisuudessa mukana Jokerien omistusportaassa. MTV Urheilu tavoitti useita Jokerit-taustaisia ex-pelaajia, ja kysyi onko heitä pyydetty mukaan Jokerit-projektiin.

KHL:stä keväällä irtautuneen Jokerien omistaja Jari Kurri ilmoitti huhtikuussa, että seuran tavoitteena on palata SM-liigaan kaudeksi 2023-2024. Paluuseen liittyy kuitenkin vielä paljon kysymysmerkkejä, sillä seuralta puuttuu edustusjoukkueen lisäksi muun muassa kotihalli ja liigaan oikeuttava lisenssi.

Selänne kommentoi MTV Urheilulle heinäkuun Bermuda-tennisturnauksen yhteydessä, että talkoisiin on tarkoitus saada mukaan muitakin jokeritaustaisia jääkiekkovaikuttajia ja seuralegendoja. Tuolloin Selänne sanoi, että tarkempaa tietoa olisi tulossa "parin viikon sisään". 

– Voin jokerifaneille sanoa, että kaikki näyttää hyvältä ja voitte olla innoissanne. Hienoja asioita tulee tapahtumaan, Selänne kommentoi tuolloin.

Lisätietoa omistuskuviosta ei toistaiseksi ole Selänteen tai Jokerien suunnalta tullut. 

SM-liiga puolestaan julkaisi 13. heinäkuuta tiedotteen, jossa se otti kantaa Helsingin Jokerien mahdolliseen hakemukseen liigalisenssin saamiseksi. Tiukkasävyisessä tiedotteessa Jokerien mahdolliselta tulevalta omistajakaartilta edellytettiin kaikenlaisten vanhojen Venäjä-yhteyksien poistamista.

– Kaikki taloudelliset ja omistajuuteen liittyvät kytkökset Jokerien aiempaan KHL-projektiin on katkaistava. Me emme aio hyväksyä mitään tuon kaltaista linkkiä Venäjään, tiedotteessa sanottiin. 

Tiedotteen tiukka sävy tulkittiin useissa yhteyksissä suoraksi viittaukseksi Jari Kurrin asemaan seurassa. Kurria ei tiedotteessa mainittu, mutta KHL-taipaleen aikana seuran omistajana ja johtajana toimineen NHL-legendan on käytännössä mahdoton jatkaa Jokereissa, mikäli seura mielii palata SM-liigaan. 

"Niin paljon on tullut rapaa"

MTV Urheilu lähestyi Selänteen lausunnon jälkeen useita entisiä Jokerit-pelaajia puhelimitse.

Henkilöiltä tiedusteltiin suoraan, onko heitä kysytty mukaan rahoittamaan Jokereita. Lisäksi kysyttiin, mitä ajatuksia Jokerien mahdollinen SM-liigaan palaaminen herättää, ja kiinnostaako jokin muunlainen rooli seuran päivittäisessä toiminnassa.

Jokereissa kolme Suomen mestaruutta 1990-luvulla voittanut Juha Lind kertoo seuranneensa tilannetta aktiivisesti. Lind peräänkuuluttaa SM-liigan tiedotteen tapaan KHL-yhteyksien täydellistä katkaisemista.

– Se, että Teemulla on viritykset päällä kuulostaa tietenkin hyvältä. Varmasti aika moni yhtyy siihen, että ensin kuitenkin tarvitaan totaalinen pöydän puhdistus. Niin paljon on tullut rapaa ja herännyt kysymysmerkkejä, että sellainen tarvitaan, Lind sanoo.

Junioritoiminta kaipaa elvytystä

Lind kertoo jutelleensa useiden ihmisten kanssa Jokerien rahoitustilanteesta. Häntä ei ole kuitenkaan kysytty mukaan omistajaksi. Ex-hyökkääjä esitti oman arvionsa siitä, mikä tulevassa Selänteen luotsaamassa omistajaporukassa voisi olla yhdistävä tekijä.

– 90-luku on varmaan sellainen, joka muistetaan (Jokereiden peliesitysten vuoksi) pitkään. Jos miettii siltä ajalta runkotyyppejä, niin en olisi yhtään ihmeissäni mikäli näitä viime vuosituhannen jokerimiehistön ihmisiä olisi kuviossa mukana, Lind sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lind kertoo ilmoittaneensa seuran suuntaan, että on käytettävissä mikäli hänen seurataustaansa voi jotenkin muuten hyödyntää. 

KHL-vuosien aikana Jokerien junioritoiminta pääsi Lindin mukaan pahasti näivettymään. Hän toivoo, että paluu SM-liigaan tervehdyttäisi seuran oman juniorimyllyn.

– Paljasjalkaisena jokerijunnuna ajattelen, että hyvää juniorityötä on tehty vuosikausia, mutta se ei ole ropissut omaan pussiin millään tavalla. Jokerien omat juniorit eivät ole KHL-taipaleen aikana nousseet mitenkään esiin. Viimeiseksi jääneessä KHL-joukkueessa harva pelaaja oli kerännyt kannuksensa Jokerien junioripolulla, Lind arvioi.

Väänänen vaikeni täysin

Myös toinen Jokerien 1990-luvun tähti Mika Strömberg kertoo olevansa valmis esimerkiksi valmennusrooliin Jokereissa, mikäli kutsu kävisi. Rahoittajaksi häntä ei ole kyselty. 90-luvun Jokerit-dynastian runkopuolustaja pitää Selännettä luontaisena vetäjänä seuran paluuprojektille.

– Teemu on jokerimies ja varmasti sydämellä mukana. Uskon, että hän saa hyviä asioita tapahtumaan, Strömberg kommentoi. 

Tavoitimme myös Jokereista pitkälle NHL-uralle ponnistaneen Ossi Väänäsen. Kysyttäessä ajatuksista, joita Jokerien rahoituskuviot ex-pelaajassa herättävät, Väänänen vaikeni täysin.

– Mä en halua ottaa siihen just nyt mitään kantaa, Väänänen totesi välittömästi ja päätti puhelun.

Sveitsissä nykyisin valmennuspesteissään vaikuttavat Antti Törmänen ja Waltteri Immonen kieltäytyivät niin ikään kommentoimasta Jokerien rahoitusjärjestelyjä tai seuran pyrkimyksiä palata SM-liigaan. Törmänen ilmoitti olevansa lomalla, Immonen vastasi soittopyyntöön tekstiviestitse ja kieltäytyi kohteliaasti kommentoimasta asiaa.

Jokereissa jättimäiset 77 tehopistettä kaudella 2007–08 nakuttanut, ja sittemmin vaatebisneksessä menestyksestä uraa luova Ville Leino ei ole lähdössä ex-seuraansa omistajaksi. Leinon mukaan mahdollinen rooli seuran toiminnassa riippuu ajankäytöllisistä asioista.

– Pitäisi käydä läpi, mitä se (panos seuran toiminnassa) olisi, ja minkä verran itsellä on aikaa, Leino kommentoi.

MTV Urheilu ei useista yrityksistä huolimatta tavoittanut Keijo Säilynojaa ja Teuvo Teräväistä kommentoimaan asiaa.


Lue myös:

    Uusimmat