Mainos

Jokela ja motiivi

Jokelan kouluammuskelussa jäi ilmaan kysymys: Miksi?

Miksi Pekka-Eric Auvinen meni kouluunsa ja ampui sattumanvaraisesti kahdeksan ihmistä? Mikä oli motiivi?

Krp:n tutkinnassa selvisi miten Pekka-Eric Auvinen liikkui koulussa ja missä järjestyksessä uhrit ammuttiin. Montako laukausta ammuttiin ja millainen paniikki koulussa syntyi? Nekin selvisivät.

Tutkinnan julkinen osa piirtää myös kohtuullisen hyvän kuvan Auvisesta itsestään. Koulukiusattu, syrjäänvetäytyvä ja melko älykäskin nuori, joka hakee itseään. Hän kuitenkin päätyy väärälle puolelle ja toteuttaa suunnitelmansa ilman että kukaan osaa aavistaa tulevaa.

Esitutkintapöytäkirja ja niiden liitteenä olevat Auvisen tietokoneelta löydetyt videot kertovat Auvisen viehättyneen mm. väkivaltaisista videoista ja peleistä, diktatuureista, aiemmista kouluammuskeluista, radikaalista ajattelusta ja aseista. Näyttää siltä että Auvinen löysi näistä tavan ratkaista oman ilmeisen yksinäisen ja katkeran elämänsä pettymykset ja ongelmat.

Silti voi ihmetellä miksi hänen piti ampua koulussaan useita ihmisiä.

Keskusrikospoliisin mukaan tekoon ei löytynyt mitään yksittäistä syytä. Poliisi toi ilmi monia osasyitä, mutta jälkikäteen tehdyt lääketieteelliset arviot Auvisen persoonallisuudesta ovat salaisia.

Se on harmi, koska sitä kautta voitaisiin poistaa koko keskeinen kysymys "miksi?".

Näistä lääkäreiden arvioista ei ole tietoa, mutta monet tekijät tässä tapauksessa viittaavat vakavaan persoonallisuushäiröön ja psykopatiaan.

Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi se, että Auvinen selvisi normaalista elämästä, mutta suunnitteli kuitenkin jatkuvasti tekoa puolisen vuotta. Yksinäisen Auvisen teksteistä paistaa viha, mutta se ei kohdistu hänen kiusaajiinsa, vaan pikemminkin koko ihmiskuntaan. Lisäksi Auvinen asettaa kirjoituksissaan itsensä muiden yläpuolelle. Teon aikaisesta empatiakyvyttömyydestä kertoo se, että uhrit olivat sattumanvaraisia. Suunnitelmissaan Auvinen myös hyväksyy oman kuolemansa.

Näyttää, että kyse ei ollut kostosta, vaan hän halusi itselleen huomiota.

Jos krp:n lääkärinarvioissa Auvinen on todettu psykopaatiksi, niin se olisi pitänyt kertoa tiedon yhteiskunnallisen merkityksen takia.

Miksi?

Vastaus on yksinkertainen: Psykopaatin ajatusmaailma on niin erilainen, että tällaisessa tilanteessa koko miksi-kysymys olisi tarpeeton.

Normaali ihminen voi ihmetellä motiivia ja yrittää etsiä teolle järkevää syytä, mutta tässä tapauksessa se voi olla turhaa.

Kun tavallinen ihminen ihmettelee syytä surmaamiseen, niin psykopaatti ei ymmärrä kysymystä

Ristiriita syntyy siitä, että tavallinen ihminen ei hyväksy ymmärrettävän motiivin puuttumista

Mutta krp:n tilaama psykologin arvio Auvisen käyttäytymismallista ja henkilökuvasta on salainen, joten  asiaa ei tiedetä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.