Johtajaylilääkäri: Älkää tulko nyt päivystykseen turhaan – korona aiheuttaa pahoja ruuhkia HUSissa

Husin Petäjä: Koronapositiiviset ruuhkaannuttavat päivystyksiä – positiiviseksi testattujen määrä kaksinkertaistunut päivissä. 5:24
Miten paha pääkaupunkiseudun koronatilanne on? Katso koko haastattelu.

Päivystykseen tulee nyt lieviä koronan oireita potevia henkilöitä, jotka aiheuttavat ruuhkaa. Husin vs. johtajaylilääkäri vetoaakin, ettei päivystykseen mentäisi turhan päiten. 

Pääkaupunkiseudulla koronaa on nyt todella paljon, ja koronatestissä positiivisten määrä on kaksinkertaistunut päivissä. Nousun odotetaan vielä jatkuvan. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella omikronin vaikutus näkyy nyt päivystyksessä, kertoo Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä

– Ennen kaikkea paine näkyy päivystyksessä, jossa on nyt hyvin paljon henkilöitä, joilla lieviä on hengitystieinfektion oireita. Mutta toki kaikkea muutakin, mitä ihmiset sairastavat.

Petäjä vetoaakin nyt kaikkiin, ettei lievien koronan oireiden takia lähdetä päivystykseen, ettei korona leviäisi päivystyksen seinien sisällä. 

– Kykenemme käytännössä jaottelemaan infektio-oireiset ei-infektio-oireisista, mutta molemmissa odottajien ryhmissä on aika suuri todennäköisyys tai ainakin mahdollista, että omikron luuraa vieruskaverilla. Ja infektiopotilaiden puolella valtaosa infektioista jotain muuta kuin koronavirusta, eli sielläkin sen voi hyvin itselleen pyydystää, Petäjä kommentoi MTV Uutiset Livessä. 

Hän muistuttaa, että useimmissa tapauksessa päivystys ei ole oikea hoitoon hakeutumisen paikka, jos kyse on epäillystä koronatartunnasta.

– Nousevassa epidemiatilanteessa päivystyksen toimivuus on koko kansan asia, että ne säilyisivät toimintakykyisenä. Kehotan ja pyydän kansalaisia huolellisesti tukeutumaan myös THL:n, sairaanhoitopiirien ja omien kuntien nettisivuihin ja katsomaan sieltä ohjeita. Ja erityisesti arkena tukeutumaan kuntien koronaneuvontapuhelimeen, kun kysyttävää on.

Lue myös:

    Uusimmat