Mainos

Johannes Virolainen kuollut

Sodanjälkeisen ajan merkittävimpiin suomalaisiin poliitikkoihin kuulunut valtioneuvos Johannes Virolainen on kuollut.

Johannes Virolainen

Aamulla Lohjan aluesairaalassa kuollut Johannes Virolainen oli 86-vuotias.

Valtioneuvos Johannes Virolaisen kuoleman myötä poistui yksi Suomen politiikan viimeisistä tervaskannoista. Virolaisen meriitit ovat Suomen oloissa ainutlaatuiset. Hän oli Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja, Suomen pitkäaikaisin ministeri ja Keskustapuolueen pitkäaikainen puheenjohtaja.

Kun valtioneuvos, maa- ja metsätieteiden tohtori Virolainen jätti vuonna 1991 eduskunnan - jossa hän oli vaikuttanut yhtä kautta lukuunottamatta vuodesta 1945 - oli ryhmätovereillakin vaikeuksia laskea parlamenttivuosia yhteen.

Virolaisenkin poliittisen voiman vuosia leimasi vahvan Urho Kekkosen varjo. Virolainen sai Kekkosen vihat niskoilleen mennessään
K. A.Fagerholmin johtamaan yöpakkashallitukseen 1958. Tämän jälkeen Virolaisen kiusana oli Kekkosen, Neuvostoliiton ja KGB:n tahtoa myötäillyt keskustapuolueen K-linja, joka syrjäytti Virolaisen keskustapuolueen puheenjohtajan paikalta 1981. Virolainen kuittasi häviönsä Paavo Väyryselle kuuluisalla "kansa on puhunut, pulinat pois" -tokaisulla, mutta K-linja yritti vielä 1981 ns. tohtorien taiston aikana ajaa alkoholisoitunutta Ahti Karjalaista puolueen presidenttiehdokkaaksi - kyseenalaisin keinoin. Puolueen kenttäväki ei tätä hyväksynyt, vaan huusi ehdokkaaksi Virolaisen.

Presidenttiys olisi kruunannut Virolaisen uran, mutta hänen osakseen jäi ottaa vastaan eduskunnan puhemiehen ominaisuudessa toinen presidentti, Mauno Koivisto.

Viipurin maalaiskunnassa syntyneen Virolaisen uraa leimasi erityisesti kaksi asiaa: karjalaisuus ja täysraittius. Neuvostojohtajille hän lupasi ottaa alkoholia ainoastaan sen kunniaksi, jos Karjala joskus palautetaan.

Jätettyään päivänpolitiikan Virolainen ei kadonnut julkisuudesta. Edes sydämen ohitusleikkaus ei hiljentänyt tahtia. Hän osallistui vaimonsa Kyllikin kanssa ahkerasti eri tapahtumiin, jatkoi ahkerana kirjoittajana - eikä arkaillut laittaa itseään peliin muillakaan taiteen saroilla.

Kyllikki Virolaisen osa on raskain

Johannes Virolainen ja vaimonsa Kyllikki elivät yhdessä 25 vuoden ajan. Kyllikki Virolainen kertookin nyt käyvänsä läpi elämänsä vaikeinta aikaa.
-Minulla on takanani 25 vuotta ihanan ihmisen kanssa ja nyt elän elämäni raskainta aikaa, hän sanoo.

Virolaiset tutustuivat toisiinsa 1970-luvun puolivälissä. Keskustan kansanedustaja, agronomi Kyllikki Stenros ja valtiomies Johannes Virolainen vihittiin avioliittoon vuonna 1981. Suhteen virallistamiseen liittyi julkisuuskohu Virolaisen jouduttua ottamaan avioeron ensimmäisestä vaimostaan.

Pariskuntaa yhdisti koko yhteiselonsa ajan paitsi suuri rakkaus myös ahkera yhteiskunnallinen osallistuminen eläkepäivilläkin. He olivat kiinnostuneita, ennakkoluulottomia ja aktiivisia vieraita monissa tilaisuuksissa. Virolaiset saattoivat maailmaan pari vuotta sitten yhteisistä vuosistaan kertovan kirjan. Lisäksi Johannes Virolainen kirjoitti ennen kuolemaansa kirjan presidentti Kekkosesta. Kyllikki Virolainen kertoo miehensä vain muutama viikko sitten iloinneen kun hän sai kustantajaltaan lämpimäiskappaleen kirjoittamastaan kirjasta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.