Jo toinen apinarokkotapaus Isossa-Britanniassa: "On todella harvinaista, että kaksi tautitapausta lähes samaan aikaan"

Jo toinen ihminen on sairastunut apinarokkoon Britanniassa. Ensimmäinen apinarokkotapaus havaittiin maassa viikonloppuna. Asiasta kertoo SkyNews.

Molemmat potilaat ovat hoidettavana sairaalassa Lontoossa. Sairaalan mukaan riskiä viruksen leviämisestä ei ole henkilökunnalle, potilaille eikä vierailijoille.

Ensimmäinen harvinainen tautitapaus tavattiin Nigeriasta Britanniaan matkustaneella Nigerian kansalaisella lauantaina. Hänen uskotaan saaneen tartunnan kotimaassaan ennen matkaansa Cornwalliin, jossa hän asui merivoimien tukikohdassa.

Terveysviraston mukaan hän etsiytyi outojen oireiden takia sairaalaan viikonloppuna. Diagnoosin varmistuttua apinarokoksi potilas siirrettiin sairaalahoitoon. 

Infektiotautien osaston lääkärin mukaan sairaalassa on laadukasta osaamista trooppisten infektioiden hoidossa.

Rokko aiheuttaa vakavia oireita

Terveysviranomaisten mukaan sairastuneet eivät ole olleet tekemisissä toistensa kanssa, joten kyseessä on kaksi täysin eri tartuntaa. Apinarokko ei leviä ihmisten välillä helposti, ja rokosta yleensä parantuu täysin muutaman viikon kuluessa sairastumisesta.

Apinarokko voi kuitenkin aiheuttaa vakavia oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, selkäkipua, turvotusta imusolmukkeissa, vilunväristyksiä ja uupumusta. Se voi myös aiheuttaa vesikellomaista ihottumaa, joka yleensä alkaa kasvoista ja laajenee muille alueille.

Kansallisen infektiokeskuksen apulaispäällikön Nick Phinin mukaan on hyvin harvinaista, että Britanniassa on tullut ilmi kaksi sairaustapausta melkein samaan aikaan.

Rokkoa havaittu Nigeriassa

– Vuosi sitten syyskuussa Nigeriassa oli laaja apinarokkoepidemia, jonka jälkeen tautitapauksia on raportoitu maailmalla muutamia, Phin muistuttaa.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että apinarokko kiertää vielä Nigeriassa.

– Se voi siten tarttua edelleen ihmisiin, jotka palaavat tästä maanosasta.

Phinin mukaan tällä hetkellä Britanniassa työskennellään ahkerasti, jotta tieto apinarokon oireista leviäsi sekä terveysviranomaisten että mahdollisten potilaiden keskuudessa.

Apinarokko on isorokon sukulaisviruksen aiheuttama, isorokkoa muistuttava sairaus. Sairautta on esiintynyt apinoilla, ja niistä se voi tarttua myös ihmiseen. Virus voi tarttua myös ihmisestä toiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja