Jelena Välbeltä hämmentävä väite Therese Johaugista – taustalla Lahden tapahtuma

2:57
Katso videolta: Lohduton näky odotti Irpinissä ja lähikylissä venäläisjoukkojen poistuttua.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe väitti Sport24:lle, että Therese Johaug olisi saanut painostusta, jotta hän puhuisi kriittisesti venäläisurheilijoiden osallistumisesta maastohiihtoon. 

Välbe perustaa väittämänsä sille, että Johaug oli halannut Venäjän Natalja Neprjajevaa Lahden 10 kilometrin kilpailun jälkeen maailmancupin kisassa 27. helömikuuta.

– Kaikilla on oikeus mielipiteeseen ja sen julki tuomiseen, mutta kun näet norjalaisen urheilijan halaavan Natalja Neprjajevaa maalintulon jälkeen ja sitten annat haastattelun, jossa puhut, ettet halua kilpailla venäläisiä vastaan. Silloin se on selvää, että johto käski hänen sanomaan niin, Välbe sanoi.

Johaug kielsi VG:n haastattelussa Välben väittämän painostuksen. Hän sanoi, että niin kauan kuin sota on käynnissä, se ei ole oikein, että venäläiset osallistuvat. Johaugilta kysyttiin, että mitä mieltä hän on Välben sanoista.

– Hän voi sanoa, mitä haluaa, Johaug totesi.

Johaugin manageri Jörn Ernst täydensi norjalaistähden lausuntoa.

– Thereseä ei ole johdon taholta pyydetty sanomaan mitään. Hän puhuu omasta aloitteestaan ja hänellä on omat mielipiteensä. Juurikin se fakta, että hän halasi Neprjajevaa tarkoittaa, että tässä ei ole mitään henkilökohtaista häntä tai muita venäläisurheilijoita kohtaan, vaan yleisestä asenteesta ja mielipiteestä Ukrainan kauheasta tilanteesta, Ernst kertoi.

Välbe sanoo, että kaiken takana olisi Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste

– Se on selvää, että Norjassa myrskyn meitä kohtaan aloitti FIS:n (kansainvälinen hiihtoliitto) hallituksen jäsen. Se oli hänen osaltaan virhe, Välbe totesi.

Röste ei ollut vakuuttunut Välben kommenteista.

– Tässä on kyse siitä, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja aiheuttanut käsittämätöntä kärsimystä sekä tuhoa Ukrainan kansalle. Se, mitä Venäjä nyt tekee, rikkoo kansainvälistä oikeutta, jota emme ole kokeneet toisen maailmansodan jälkeen. Tämä on täysin poikkeuksellsita ja vaatii siten poikkeuksellisia toimenpiteitä, Röst sanoi NRK:lle.

– Yhtenäinen kansainvälinen urheiluliike on siksi päättänyt, että venäläiset urheilijat eivät pääse osallistumaan kansainvälisiin kilpailuihin. Se, että norjalaiset urheilijat, kuten kaikki muutkin, reagoivat voimakkaasti tapahtumiin, on siksi täysin luonnollista, eikä tietenkään johdu siitä, että joku on käskenyt heitä sanomaan jotain, Röst päätti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja