Tunteet kuumenivat Venäjällä – rajuja syytöksiä Therese Johaugia kohtaan: "Löi puukon selkään"

"Norjalaiset voivat pilata kaiken", venäläisen uutistoimisto RIA Novostin toimittaja Aleksandr Govorov kirjoittaa tuoreessa hiihtokolumnissaan. Hän esittää syytöksiä kovin sanoin myös Norjan supertähteä Therese Johaugia kohtaan.

Myös urheilumaailma on reagoinut voimakkaasti Venäjän Ukrainaan tekemään hyökkäykseen. Venäläisurheilijat ja -joukkueet on suljettu lukuisten lajien kansainvälisistä tapahtumista, ja yhtenä tuoreimmista tapauksista Kansainvälinen hiihtoliitto FIS tiedotti tänään, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saa enää osallistua FIS:n kilpailutoimintaan kuluvan kauden aikana.

Uutistoimisto RIA Novostille kirjoittava Aleksandr Govorov huomioi tilanteen jo ennen FIS:n päätöstä sitä ennakoiden. Hän nosti esiin, että Natalia Neprjajevalla on ollut erinomainen mahdollisuus voittaa maastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailu ensimmäisenä venäläisnaisena sitten Julia Tshepalovan, joka voitti kilpailun kaudella 2000–01.

Neprjajeva johtaa maailmancupia 278 pisteen erolla ennen toisena olevaa Yhdysvaltain Jessie Digginsiä ja 285 pisteen erolla ennen kolmantena olevaa Ruotsin Ebba Anderssonia, ja käsillä on maailmancup-kauden viimeinen kuukausi. Govorov kirjoitti, että jos Neprjajeva saisi hiihtää kauden loppuun, häntä ei saavutettaisi.

– Teoriassa he voisivat saada Neprjajevan kiinni, jos Venäjän joukkue suljetaan kilpailuista, Govorov kirjoitti – ja tämän jälkeen FIS:n päätös tuli.

Norjan hiihtoliitto ilmoitti FIS:n päätöstä ennen, ettei se aio sallia venäläisten ja valkovenäläisten hiihtäjien kilpailemista tällä viikolla maassaan järjestettävissä maailmancup-kisoissa Drammenissa ja Holmenkollenilla. Norjan liitto oli ollut jo useamman päivän tiukasti venäläisten kilpailemista vastaan.

– Normaaleissa olosuhteissa Venäjän naisen (Neprjajevan) menestystä pystyisi tuskin estämään mitään, mutta nyt norjalaiset ovat tulleet väliin eivätkä halua sallia Venäjän osallistumista viimeisiin maailmancup-kilpailuihin, Govorov syytti.

Norjan tavoin Suomen ja Ruotsin hiihtoliitot olivat vaatineet Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista FIS:n kilpailuista, mutta Govorovin kritiikin kohteena on vain Norjan leiri.

"Kaksinaamainen" Johaug

Govorov nostaa syytöksissään tapetille myös norjalaistähti Therese Johaugin, jota hän kutsuu "kaksinaamaiseksi".

Johaug ja Neprjajeva kävivät sunnuntaina Salpausselän kisoissa 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa kovan kamppailun voitosta. Myöhemmin hiihtänyt Johaug päihitti Neprjajevan lopulta 1,2 sekunnin turvin.

– Venäläisnainen hyväksyi tämän tuloksen asianmukaisesti ja tuli onnittelemaan norjalaista. Kilpailijat halasivat toisiaan mukavasti ja iloitsivat toistensa puolesta, Govorov kirjoitti ennen kuin aloitti Johaugia kohtaan myllytyksen:

– Näytti, että Johaug päätti olla sekoittamatta urheilua ja politiikkaa. Sitten hän kuitenkin lähestyi norjalaismediaa ja löi puukon Neprjajevan ja koko Venäjän joukkueen selkään.

Govorov siteerasi Johaugin NRK:lle antamaa haastattelua. Johaug ilmaisi siinä, että "on täysin väärin", että Venäjä saa tässä tilanteessa kilpailla urheilussa.

– Urheilu on korkeassa arvossa Venäjällä, tiedämme sen. Ja se, mitä Venäjä on nyt tekemässä, on täysin kamalaa, jos katsotte tv-kuvia, Johaug sanoi.

Govorov oli tyrmistynyt.

– Viisi minuuttia aiemmin Therese halasi Neprjajevaa ja jakoi hänen kanssaan suloisia onnitteluja, ja sitten hän sanoi, ettei venäläisille ole sijaa urheilussa. Surullista on, että Norjan hiihtoliitolla on samanlainen asenne eikä se halua meidän hiihtäjiämme viimeisiin maailmancup-kilpailuihin, toimittaja latasi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja