FIS-pomo pyytää ymmärrystä venäläisiä kohtaan – "Tuetaan heitä"

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailunjohtaja Pierre Mignerey perää lisää ymmärrystä venäläisiä kohtaan.  

Huomiota on hiljattain herättänyt maastohiihtäjä Aleksandr Bolshunovin ja monien muiden venäläisten urheilutähtien osallistuminen Moskovassa pidettyyn konserttiin, jossa juhlistettiin Krimin Venäjään liittämisen vuosipäivää ja Venäjän Ukrainaa vastaan aloittamaa hyökkäyssotaa.

Norjan hiihtotähti Therese Johaug ilmaisi NRK:lle, että on liikaa, että venäläisurheilijoita on mukana Venäjän presidentin Vladimir Putinin "propagandashow'ssa". Hänen mielestään venäläisurheilijoiden pitäisi pyytää anteeksi sotaa ennen kuin he voivat palata kilpailemaan.

FIS:n kilpailunjohtaja Pierre Mignerey ottaa sen sijaan toppuuttelevan linjan. Hän pohtii, että sodan tuomitseminen voi johtaa Venäjällä "suuriin seuraamuksiin", varsinkin julkkisten osalta.

– Saatat joutua vaikeuksiin viranomaisten kanssa ja jatkosi urheilijaa voi vaarantua, jos vastustat julkisesti sitä, mitä on tapahtumassa. Silloin hänen (Bolshunov) tulisi luultavasti joutua jättää maansa, jos hän haluaisi jatkaa uraansa, Mignerey puntaroi NRK:lle.

Mignerey esitti myös toiveen.

– Haluaisin nähdä vähän enemmän ymmärrystä venäläisiä kohtaan kansainvälisiltä kollegoilta. Jos haluamme asioiden muuttuvan, heidät täytyy tuoda lähemmäs meitä. Ei hylätä heitä, vaan tuetaan heitä, Mignerey paalutti.

Mignereyn mukaan olisi myös ”kiva tietää”, oliko Bolshunovilla mahdollisuutta valita ja sanoa ei tukikonsertille. Hän ei usko Bolshunovin menneen tilaisuuteen tukeakseen sotaa, ja hän uskoo, ettei venäläisillä ole tällä hetkellä ilmaisunvapautta.

– Therese syntyi Norjassa, minä Ranskassa, olemme kasvaneet maissa, joissa meillä on vapaus ilmaista itseämme julkisesti.

Ukrainan ja Venäjän on määrä neuvotella Turkin Istanbulissa huomenna ja ylihuomenna 2:06
Ukrainan ja Venäjän on määrä neuvotella Turkin Istanbulissa.

Lue myös:

    Uusimmat