Mainos

Järvi tyhjennettiin tilapäisesti Utajärvellä

Utajärven Särkijärvellä on valmistumassa mittava järven kunnostamishanke, jossa menetelmänä käytettiin ainutlaatuista järven tilapäistä tyhjentämistä.

Kunnostusmenetelmässä uutta on, ettei järven tyhjänä ollessa sitä ruopata kuin osittain rannoilta. Järven vesitilavuutta kasvatetaan tiivistämällä järven pohjassa olevaa sedimenttiä.

-Tiivistymisen aiheuttaa ensisijaisesti pohjan kuivuminen ja jäätyminen sekä sulaminen. Särkijärven pohja tiivistyikin tyhjänä ollessaan 30-50 cm, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta.

Ympäristökeskuksen mukaan kustannussäästö on ruoppaamalla kunnostamiseen verrattuna noin 90 prosenttia. Sedimentin pintaan muodostuu kuivakuori, joka estää pohja-aineksen sekoittumisen veteen aallokon vaikutuksesta. Pohjan tiivistymisen on tutkittu olevan pysyvää.

-Järven tyhjentämisellä päästiin samalla eroon haitallisesta vesikasvillisuudesta ja järven kalastorakenne saatiin uusituksi, ympäristökeskus huomauttaa. Sen mukaan rantojen ruoppaukset ja kunnostukset, kuten myös uima- ja venerantojen rakentaminen oli helppo tehdä järven ollessa tyhjänä.

Kunnostukseen liittyi myös pohjapadon uusiminen ja alivedenpinnan nosto noin 30 cm.

-Tässä mittakaavassa kunnostusmenetelmää ei ole aiemmin käytetty Suomessa, ympäristökeskuksesta kerrotaan.

Kunnostusmenetelmää on tutkittu ja kehitetty useita vuosia Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksessa yhteistyössä Oulun yliopiston ja VTT:n kanssa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja