Jari Kurri hämmästelee ensimmäisen täysosumansa juhlintaa – fanien reagointi piirtyi mieleen: "Uskomatonta"

13:36
Jokerien GM Jari Kurri oli Tulosruudun Viikon vieraana 9. huhtikuuta. Hän kertoi haastattelussa myös Oilersin menestysvuosista.

Jääkiekkolegenda Jari Kurri pitää viidestä Stanley Cupistaan ikimuistoisimpana ensimmäistä, vuoden 1984 täysosumaa. Edmonton Oilersin historian ensimmäinen Stanley Cup pisti kaupungin yhtään liioittelematta sekaisin.

Kurri oli isossa osassa mestaruusjoukkuetta: neljättä NHL-kauttaan pelannut suomalaishyökkääjä oli pudotuspeleissä koko sarjan paras maalintekijä ja nakutti 19 playoff-otteluun tehot 14+14=28. Pitelemättömästi höyrynneet öljymiehet kukistivat finaalisarjassa New York Islandersin voitoin 4–1. 

– Pääsi kokemaan sellaista, mitä ei ollut koskaan aikaisemmin päässyt kokemaan. Näkemään, kuinka paljon se vaikuttaa joukkueeseen, organisaatioon ja kaupunkiin. Edmonton oli siihen aikaan puolen miljoonan asukkan suuruinen kaupunki, ja kaikki elivät voiton takana, Kurri kertoi Tulosruudun Viikon vieraana Antero Mertarannan haastattelussa.

– Paraatit siellä… Ihmiset roikkuivat lyhtypylväissä ja ikkunoissa. Se oli uskomatonta. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

"Päätimme, että voitamme"

Hurja oli myös Oilersin tuolloinen tähtisikermä. Joukkueen ykköshevosena tuikki maailman parhaaksi jääkiekkoilijaksi arvotettu Wayne Gretzky, ja leveyttä löytyi vaikka muille jakaa. Riveissä mellesti hänen ja Kurrin ohella Mark Messierin, Paul Coffeyn, Glenn Andersonin ja kumppanien kaltaisia armoitettuja pelimiehiä.

– Joukkueen ainutlaatuisuus kumpusi varmaan jo siitä, että tuollainen huippupelaajien ryhmä pelasi samassa joukkueessa, Kurri arvioi.

– Eikä se joukkue ollut pelkästään parhaat superstar-pelaajat. Löytyi roolipelaajia, (Dave) Semenkoa, (Kevin) McClellandia ja Dave Hunteria. Ne olivat yhtä tärkeitä sille joukkueelle.

Kurri peräänkuuluttaa ennen kaikkea ryhmän yhtenäisyyttä.

– Oli iso juttu nähdä sitä touhua. Mentiin yhdessä syömään ja käytiin leffoissa. Tehtiin yhdessä paljon asioita, mitä varmaan tänä päivänä tapahtuu vähemmän. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Yhteenkuuluvuutta osaltaan edisti, että voittoisan orkesterin kärki oli jotakuinkin samaa, 1960-luvun vaihteen paikkeilla syntynyttä ikäluokkaa.

– Olimme samanikäisiä kaikki. Kaikki halusivat pelata jääkiekkoa ja voittaa.

– Olimme niin nälkäisiä. Päätimme, että voitamme. Omistajammekin (Peter Pocklington) lausui silloin aikanaan, että neljän vuoden päästä tämä joukkue voittaa Stanley Cupin. Se piti paikkansa.

"Jutut eivät ole miksikään muuttuneet"

Kurri oli voittamassa lopulta kaikkia viittä Stanley Cupia, jotka Edmonton on koskaan saavuttanut: juhlat nähtiin myös 1985, 1987, 1988 ja 1990. Kurri kertoo, että tuolloisten pelaajien kanssa on sittemminkin aika ajoin kokoonnuttu yhteen.

– Jonkin verran meillä on ollut erilaisia karkeloita ja muisteluita. Silloin ollaan oltu koko porukka kasassa viettämässä aikaa. On kiva istua siinä mukana ja kuunnella, kun jutut eivät ole miksikään muuttuneet. Vähän on tullut painoa ja vähän tullut harmaata tukkaan, mutta jutut jatkuvat samanlaisina, Kurri veisti. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Jokerien puheenjohtajana, GM:nä ja pääomistajana nykyisin toimiva Kurri on toisinaan yhteydessä silloisiin Edmontoniin pelaajiin myös ammattiasioissa.

– Heidän joukossaan on kiekon parissa toimivia tuttuja. Tulee oltua kontaktissa, jos tarvitsee informaatiota jostain pelaajasta tai muuta vastaavaa, Kurri niputti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja