Jari Isometsän mukaan Petter Northug muokkasi maastohiihtoa enemmän kuin kukaan muu: "Yksi ylivoimainen ominaisuus"

Petter Northugista kirja: ura täynnä menestystä ja kohuja 1:20
Videolla kuvia Petter Northugin uran varrelta.

MTV Sportin asiantuntijan Jari Isometsän mukaan uransa lopettaneella Petter Northugilla oli valtava vaikutus koko maastohiihtoon, sillä norjalainen pakotti kilpakumppaninsa sopeutumaan timanttiseen loppukiriin. Northug toi laduille myös showelementtejä.

Isometsän mukaan Northug on suuri syy yhteislähtökilpailujen muuttumiseen vuosien varrella. Yhteislähtökilpailut olivat MTV Sportin asiantuntijan mukaan hidastempoista kyttäilyä, mutta taktiikkaa oli pakko muuttaa norjalaisen takia.

–  Lopputulema oli se, että Northugin ylivertainen loppukiri voitti kaikki. Sitten muutkin hiihtäjät huomasivat, että ei hitto, tässä on ruvettava tekemään jotain tai tuo jätkä voittaa joka kerta.

–  Se muokkasi yhteislähtökilpailuja: Niissä alettiin ottaa irtiottoja ennen loppusuoraa ja pidettiin kovempaa matkavauhtia. Niin ei olisi koskaan tapahtunut, jos ylivertaista loppukirimiestä ei olisi ollut. Northug on muokannut maastohiihtoa ehkä enemmän kuin kukaan muu.

Northug muistetaan mitaliensa lisäksi myös napakoista lausunnoistaan. Olympiavoittaja esimerkiksi kuvaili marraskuussa Ruotsin miesten maastohiihtojoukkuetta huonoksi karkkipussiksi.

Isometsä kertoo aina pitäneensä norjalaisen tavasta olla esillä, sillä tämä on ollut maastohiihdolle erittäin tärkeä persoona.

– Olen vanhana hiihtäjänä ymmärtänyt sen hänen uhoamisensa taakse. Ei hän ole oikeasti aliarvoinut vastustajiaan, vaikka sellainen kuva onkin jäänyt. Hän leikki muiden kanssa loppusuoralla ja teki temppuja, mutta se on show’ta, jota maastohiihto on aina kaivannut. Nyt showmiehiä ja -naisia voi tulla lisää, kun yksi on rikkonut jään.

Isometsä: Turha rimpuilla mukana

Lopettamispäätös ei tullut Suomen kolminkertaiselle olympiamitalistille yllätyksenä. Northug ei ole saavuttanut arvokisamitaleita muutamaan vuoteen ja on myös itse valitellut heikkoa kuntoaan.  

– Hän varmaan huomasi, että on yksinkertaisesti niin kaukana kärkipäästä, ettei kannata jatkaa. Jos hän olisi ollut vähän lähempänä, hän olisi katsonut kauden loppuun saakka. Norjassa perussuorittamienn ei riitä edes joukkueeseen.

Isometsän mukaan Northugin kaltaiselle urheilijalle on vaikeaa, jos menestystä ei enää tulekaan. 

– Pitää treenata ja uhrata paljon, koko elämä menee urheilun ehdoilla. Jos ei saa palkintoa, joka tämän tyyppistä kaveria tyydyttäisi, siinä ei ole mitään järkeä. Jos ei ole paloa mukana, turha rimpuilla mukana. Ratkaisu oli täysin oikea. Moni olisi ottanut sopimusrahat pois.

– Kaverilla on varmasti helpottunut olo. Iso kunnioitus häntä kohtaan.

Suuret puheet mediassa ovat Isometsän mielestä toisaalta myös syy siihen, miksi Northug joutui lopettamaan uransa. 

– Vanhoilla meriiteillä voi hetken aikaa leukailla, muttei kovin pitkään. Nyt oli se aika, että olisi pitänyt antaa uusia näyttöjä, jotta olisi voinut jatkaa hänen luomaansa imagoa. Uusia näyttöjä ei ole enää tulossa, joten uhoaminen ei ole uskottavaa, kun monta vuotta menee pieleen.

Isometsän mukaan Northug jättää omalla tavallaan tyhjiön maastourheiluun, mutta seuraaja on jo tiedossa. 13 MM-kultaa voittaneen hiihtäjän perintö näkyy myös Norjan maajoukkueessa.

– Nyt Johannes Hösflot Kläbo on vastaavanlainen kaveri vastaavanlaisilla ominaisuuksilla kuin Northug aikanaan. On Northugin syytä, ettei Klaebo saa nauttia samoista hedelmistä, Isometsä naurahtaa. 

– Kläbo  varmasti ottaa tyhjiötä, hänellä on siihen kaikki eväät.

Lue myös:

    Uusimmat