Therese Johaug löi muille luut kurkkuun – Jari Isometsä hämmästelee norjalaisten puheita: "Vastaavia maailmassa ei vain ole"

Paluun kilpaladuille tehnyt Therese Johaug loksautti leuat Norjan mestaruuskisoissa lauantaina ja voitti muut huiput lähes kolmen minuutin erolla 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä osasi odottaa Johaugilta kovaa näyttöä.

Uransa jo kaksi vuotta sitten paketoinut Therese Johaug osoitti olevansa yhä valtavassa kunnossa, kun hän hiihti ylivoimaiseen voittoon Norjan mestaruuskisojen 30 kilometrin vapaan otatuksessa.

Johaug tyrmäsi muut liki kolmen minuutin marginaalilla, mikä sai norjalaisasiantuntijat haukkomaan henkeään.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä sen sijaan ihmettelee, miten Johaugin iskukyky saattoi tulla yhtään kenellekään yllätyksenä.

– Kun ottaa huomioon hänen kapasiteettinsa ja sen, millainen urheilija ja ihminen hän on, ei sen pitäisi ketään yllättää, että hän on näinkin kovassa iskussa, Isometsä sanoo.

35-vuotias Johaug on viimeisen parin vuoden sisällä viettänyt raskausaikaa, mennyt naimisiin ja saanut lapsen, mutta myös pitänyt yllään kuntoaan kestävyysharjoittelulla.

– Vastaavia, hapenottokyvyltään noin poikkeuksellisia urheilijoita, maailmassa ei vain ole. Hän saa siitä valtaisan edun, Isometsä muistuttaa.

– Kun on tuollainen hapenottokyky, ikä on vielä huippu-urheilijalle sopiva ja kuntoa on pidetty yllä, niin sieltä vain tahtoo aina löytyä. Moottori on niin iso. Se on osittain lahjakkuutta, osittain treenaamalla tehtyä. Ei se sieltä niin vain katoa.

Isometsä muistaa pysyneensä kovassa iskussa vielä kaksi vuotta oman huippu-uransa päättymisen jälkeen.

– Pari vuotta pystyi pienellä harjoittelulla hiihtämään aika kivasti. Sitten se rupesi rapistumaan.

Yli minuutin ”etu”

Isometsä seurasi NRK:n lähetystä Norjan mestaruuskisoista ja pisti merkille, että Johaugilla on vielä parannettavaa, mikäli palaa ensi kaudella huipputasolle kilvoittelemaan maailmancupissa ja Trondheimin MM-kisoissa.

– Kun katsoin kilpailua, niin ei siinä vielä sellaista johaugmaista vanhaa hakkaamista ollut. Tietysti oli kovan luokan vastustajia, mutta täytyy muistaa, että heillä oli pitkä kausi takana. Sophie Laukli, Heidi Weng, Astrid Öyre Slind – heillä on ihan varmasti laskukunto. Se on ihan selvä asia.

Johaug sai sen sijaan virittäytyä kisaan täydessä rauhassa. Isometsä laskee edellisestä epäsuhdasta juontuvan edun tuoneen Johaugille hyvää 1–1,5 minuuttia. Tämäkin huomioiden Johaugin iskukyky oli hurja, sillä eroa kertyi toiseksi tulleen Laukliinkin kaksi minuuttia ja 49 sekuntia.

– Se etu ei vähennä sitä tosiasiaa, että se oli kova suoritus, ja jos Johaug haluaa Trondheimissa hiihtää, niin kyllä sieltä joku kultamitali kaappiin lähtee.

Johaug on sanonut pohtivansa edelleen lopullista paluutaan, mutta on myöntänyt 50 kilometrin kilpailun MM-kotikisoissa Trondheimissa sytyttävän häntä.

– Sitten jos hän päättää tulla ja on erittäin varteenotettava kultamitalisuosikki viidelläkympillä, miksi hän ei sitten hiihtäisi myös muita matkoja. Toki viisikymppiä on motivaattori siinä taustalla, mutta samalla hän voi hyvässä kunnossa ollessaan hiihtää sprinttejä lukuun ottamatta muutkin matkat, Isometsä tuumaa.

"Totta kai se vaikuttaa"

Isometsän mukaan Johaugin paluulla kansainväliselle huipulle olisi valtaisa vaikutus kilpakumppaneihin.

– Kenenkään on ihan turha väittää, etteikö tämä vaikuta heihin. Varmasti luultiin, että ”päästiin jo siitä”, koska hän oli niin ylivoimainen, että siellä oli joka kisassa vain hopeaa jaossa. Totta kai se vaikuttaa. Se pistää teettämään entistä enemmän harjoittelua. Tuskin sitä hirveästi nyt vaivaudutaan erikseen miettimään, mutta jo tietoisuus siitä, että tällainen kaveri on tulossa, vaikuttaa, Isometsä ruotii.

Merkittävä muutos Johaugin paluulla olisi myös normaalimatkojen yhteislähtökisoihin, joissa vauhti nousisi välittömästi kisojen alusta kovaksi.

Norjan naishiihto on kokenut Johaugin lopettamisen jälkeen selvän notkahduksen, johon hiihtokuningattaren paluu tekisi välittömän korjausliikkeen.

– Norjan naishiihdolle melkoinen buusti, jos hän tulee leireille mukaan. Parhaiden pitää hiihtää yhdessä, ja nyt on paistanut se, että kun johtaja katosi, niin se ryhtikin katosi. Nyt kun vääpeli tulee takaisin, se nostaa muidenkin tasoa.

"Pirun kova homma"

Iskukykyyn pääseminen ei ole Johaugille mikään ongelma, mutta työntekoa täysimittainen paluu väkisinkin vaatii. Se on nyt kaiken voittaneen norjalaisen puntaroinnissa.

– Se on pirun kova homma ruveta treenaamaan taas ammattimaisesti. Se vaatii uhrauksia, ja hänellä on pieni lapsi. Sitä hän varmasti miettii, että onko hän valmis siihen. Eikä hän tuossa kunnossa vielä halua lähteä Trondheimiin, vaan hän haluaa olla vielä parempi.

Isometsä uskoo Johaugin vaakakupin painuvan paluun puolelle.

– Uskon, ja jos palaa, niin voittaa, Isometsä päättää.

Lue myös:

    Uusimmat