Mainos

Japani elvyttää

Japanin hallitus hyväksyi tänään valtaisan elvytyspaketin, jonka on määrä pelastaa maailman toiseksi suurin talous vajoamasta lamaan. Kaikkiaan elvytyspaketti on yli 16 biljoonan jenin (670 miljardin markan) suuruinen.

Elvytyspaketin ytimen muodostavat tuloveron leikkaukset ja uudet julkisen sektorin hankkeet. Veroleikkauksilla pyritään lisäämään kotimaista kysyntää ja tuontitavaroiden kulutusta.

Valtion rahakirstuista aiotaan käyttää suoraan 12,3 biljoonaa jeniä, jotka suunnataan pääasiassa teiden, siltojen, satamien ja muun infrastruktuurin kohdentamiseen. Noin 4 biljoonan jenin veroleikkaukset tapahtuvat kahden seuraavan vuoden kuluessa. Tuloverojen lisäksi leikataan kiinteistöveroja.

Japanin talouden on virallisesti ennustettu kasvavan tänä vuonna 1,9 prosenttia, mutta yleisesti kasvun uskotaan pysyttelevän nollan tietämissä.

Japanin hallitus päätti jo aiemmin perjantaina lykätä aikarajaa, jonka se oli itse asettanut tiukkojen taloustavoitteiden saavuttamiselle. Päätöksen ansiosta hallituksen on mahdollista lyhyellä tähtäimellä yrittää elvyttää Japanin taloutta lisäämällä velan määrää.

Japanin pääministerin Ryutaro Hashimoton mukaan hallitus päätti perjantaina lykätä budjettivajeen vähentämiselle asetettua aikarajaa kahdella vuodella. Japanin hallitus päätti marraskuussa, että maan täytyy vähentää budjettivajettaan niin, että se vastaisi kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta. Aikarajaksi hallitus asetti varainhoitovuoden 2003-2004.

Japanin budjettivaje vastaa seitsemää prosenttia bruttokansantuotteesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.